Foto: F64
Saeimā pārstāvēto politisko spēku politiķi ir priecīgi par augsto vēlētāju aktivitāti referendumā, uzsverot, ka tikai maksimāli liels nobalsojušo skaits parādīs patieso sabiedrības noskaņojumu šajā jautājumā.

Vjačeslavs Dombrovskis (ZRP) sacīja, ka jau agrāk, rakstot blogus internetā, viņš novērojis, ka tad, kad rakstītais kaut kādā veidā skar starpetniskus aspektus, tad lasītāju un komentāru skaits pieaug pat piecas reizes.

Līdzīgas paralēles varot vilkt arī ar šo referendumu, jo tas ir viens no lielākajiem starpetniskajiem notikumiem pēdējo divdesmit gadu laikā liela, tātad - liela vēlētāju aktivitāte neizbrīnot un kopumā tas esot vērtējams ļoti pozitīvi.


Arī Andrejs Klementjevs (SC) pauda prieku, ka vēlētāji šorīt aktīvi dodas uz referendumu, un aicināja visu doties uz iecirkņiem, lai redzētu patieso ainu un sabiedrības noskaņojumu šajā jūtīgajā jautājumā. "Jo vairāk vēlētāju atnāks, jo objektīvāki būs dati," uzsvēra politiķis. Vēlētāju aktivitāte arī parādot, ka iedzīvotāji nav vienaldzīgi par notiekošo un aktivitāte valodas jautājumā ir lielāka nekā par citiem sociāliem jautājumiem.

Savukārt Lolita Čigāne (V) norādīja, ka pagaidām vēl jābūt piesardzīgiem ar prognozēm par lielo vēlētāju aktivitāti, tomēr viņa cer, ka cilvēki dosies šodien nobalsot. Čigāne norādīja, ka šajā balsojumā nav svarīga tikai "par" un "pret" proporcija, jo pilnīgi visi dati - nobalsojušie, to proporcija, neaizgājušie - tiks izmantoti politiskajā retorikā gan Krievijā, gan citur Eiropā, tāpēc ikviens, kuš izvēlas šodien neaiziešot uz referendumu, došot šiem politiski simboliskajiem argumentiem lielāku spēku, norādīja politiķe.

Vēlētāju aktivitāte šodien notiekošajā referendumā pagaidām ir augstāka nekā pērn notikušajā referendumā par Saeimas atlaišanu, liecina aģentūras LETA aprēķini. Pirmās stundas laikā pēc vēlēšanu iecirkņa atvēršanas Latvijā kopumā referendumā nobalsojuši 25 200 balsotāju jeb 1,63% no kopējā vēlētāju skaita, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) apkopotā informācija. Savukārt pērnā gada 23.jūlijā referenduma pirmajā stundā bija nobalsojuši vairāk nekā 20 000 iedzīvotāju jeb 1,37% no visiem balsstiesīgajiem.

Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Arnis Cimdars aģentūrai LETA sacīja, ka vēlētāju aktivitāte tautas nobalsošanā jāvērtē visas dienas garumā un secinājumus iespējams izdarīt vien no šiem datiem.

"Vēlētāju līdzdalība kā rādītājs būtu analizējams, kad process ir noslēdzies un ir redzams kopējais piedalījušos skaits. Dienas laikā var būt diezgan bīstami sniegt kaut kādas prognozes, jo, iespējams, šobrīd sasnigušajā Latvijā ir nedaudz citāda dienas kārtība vēlētājiem," uzsvēra Cimdars.

Jau ziņots, ka šorīt durvis vēruši visi 950 vēlēšanu iecirkņi Latvijā un sākusies balsošana referendumā par krievu valodas statusu. Balsošana ilgs līdz plkst.22.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!