Foto: F64
Politiķi šaubās par iespēju finansiāli atbalstīt portāla "Manabalss.lv" darbību, taču nākotnē varētu piedāvāt izmantot valsts finansētu interneta vietni iedzīvotāju iniciatīvu veidošanai.

"Manabalss.lv" pastāvēšanai ir nepieciešami ziedojumi, lai nodrošinātu pilnvērtīgu portāla darbību un piesaistītu juristus, kas vērtē iniciatīvas, atzina viens no portāla dibinātājiem Kristofs Blaus.

Vaicāta par iespējam Latvijai finansiāli atbalstīt iedzīvotāju kolektīvo ierosinājumu veidošanu, tajā skaitā mājaslapā "manabalss.lv", Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (V) norādīja, ka valsts jau finansē mājaslapu "www.latvija.lv". Tajā no 2015.gada varēs sākt vākt parakstus par referendumu ierosināšanu. Līdz ar to runa varētu būt nevis par līdzekļu piešķiršanu vēl kādam citam portālam, bet gan par idejas apsvēršanu dot iespēju nākamgad parakstus par iedzīvotāju iniciatīvām vākt arī minētajā mājaslapā.

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas priekšsēdētājs Vitālijs Orlovs (SC) apšauba, ka saskaņā ar likumu būtu iespējams piešķirt valsts līdzekļus organizācijām, kuras vāc parakstus par iedzīvotāju iniciatīvām. Diez vai valsts šādā veidā var atbalstīt sabiedrisku kustību, jo tādas organizācijas līdzekļus parasti rod pašas, norādīja Orlovs.

Arī nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš patlaban neredz labu veidu, kā dotēt iniciatīvu tapšanu pirms to nonākšanas Saeimā. Viņš norādīja, ka Finanšu ministrijai būtu jāvērtē, vai šādā gadījumā iespējams piešķirt līdzekļus nevalstiskajām organizācijām. Deputāts piebilda, ka Saeimas loma ir saņemtās iniciatīvas precīzi "ietērpt" atbilstoši juridiskajiem principiem.

Tikmēr Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis sacīja, ka iespēja parakstu vākšanu un ar to saistītos procesus atbalstīt finansiāli jāvērtē kādam atbildīgajam - Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijai. Varbūt šāda iespēja pastāv, taču ir jānovērtē finanšu manevru iespējas valsts budžetā.

Kā vēstīts, Blaus neslēpj, ka nepietiekami finanšu līdzekļi ietekmē portāla jaudu. Viņš stāstīja, ka patlaban neatbildot uz cilvēku e-pasta vēstulēm, telefona zvaniem - gandrīz 1000 e-pastu esot nelasīti un lielākā daļa zvanu ignorēti. Iemesls tādai rīcībai gan ir tāds, ka portālam nav neviena darbinieka, kurš to varētu darīt un kam par to maksātu algu.

Tāpat problēmas radot arī jurista trūkums. "Šobrīd vairāk nekā 50 iniciatīvas gaida juristu atzinumu. Jurists varbūt var tikt galā mēnesī ar vienu vai divām. Ja nekas nemainīsies, nenāks klāt papildu brīvprātīgie vai nenāks klāt ziedojumi, par ko noalgot juristus, tad tās iniciatīvas mums ieraudzīs dienas gaismu varbūt pēc četriem gadiem. Situācija vienkārši jāmaina," sacīja Blaus, raksturojot pašreizējos apstākļus.

Jau ziņots, ka februāra sākumā sabiedrības iniciatīvu platformā "Manabalss.lv" parādījās aicinājums ziedot turpmākai portāla darbības nodrošināšanai. Arī tagad portālu rotā vairāki aicinājumi ziedot. Vaicāts, kā tad veicas ar ziedojumiem, Blaus atklāja, ka gada sākumā tika saziedots ap 200 latu, taču ar to nepietiek, lai nosegtu pat janvāra uzturēšanas izmaksas. Viņš gan atzīst, ka ziedojumi palīdz un tādējādi portāla dibinātājiem ir jāiegulda mazāk līdzekļu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!