Foto: LETA
Pasākumi, kas īstenoti nolūkā ierobežot jaunā koronavīrusa pandēmiju, pat demokrātiskās valstīs apdraud cilvēktiesības un politiskās tiesības, brīdina 500 ietekmīgas personas, kas parakstījušas ceturtdien publicēto atklāto vēstuli.

"Pat dažas demokrātiski ievēlētas valdības ar pandēmiju cīnās, koncentrējot savās rokās ārkārtējās pilnvaras, kas ierobežo cilvēktiesības un veicina valsts uzraudzību, nerēķinoties ar tiesiskiem ierobežojumiem, parlamentāro kontroli vai konstitucionālās kārtības atjaunošanas laika ietvaru," teikts vēstulē.

"Covid-19 krīze ir satraucošs modinātājzvans un brīdinājums, ka mūsu lolotās brīvības ir apdraudētas un ka mēs nedrīkstam uzskatīt tās par pašsaprotamām," teikts vēstulē.

"Tā nav nejaušība, ka pašreizējā pandēmija sākās valstī, kur informācijas brīvā plūsma ir iegrožota un kur valdība sodīja tos, kas brīdināja par briesmām, un brīdinājumi par vīrusu tika uzskatīti par baumām, kuras kaitē valsts prestižam," norādījuši vēstules parakstītāji.

Starp viņiem ir 13 Nobela prēmijas laureāti, tostarp Polijas neatkarīgās arodapvienības "Solidaritāte" līderis un 1983.gada Nobela Miera prēmijas saņēmējs Lehs Valensa un baltkrievu žurnāliste Svetlana Aleksijeviča, kas 2015.gadā saņēma Nobela prēmiju literatūrā.

Vēstuli parakstījuši arī pazīstami politiķi, piemēram, Honkongas prodemokrātiskās kustības aktīvists Džošua Vons un bijušais Zviedrijas ārlietu ministrs Karls Bilts.

Zem dokumenta atrodams arī Latvijas bijušās prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas paraksts.

Atbalstu vēstulei izteikušas aptuveni 70 organizācijas, kas iestājas par demokrātiju, bet tās iniciatori bija ASV Nacionālais demokrātijas fonds un Stokholmā bāzētais Starptautiskais Demokrātijas un vēlēšanu atbalsta institūts (IDEA).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!