Foto: DELFI

Saeimas deputāti vēl nesteidz oficiāli virzīt Satversmes tiesas (ST) tiesneša amata kandidatūras. Līdz kandidatūru iesniegšanas beigu termiņam, 10.janvārim, palikusi viena darba nedēļa.

Līdz 3.janvāra darba dienas beigām Saeimā nebija pieteikta neviena ST tiesneša kandidatūra, aģentūru LETA informēja Saeimas Preses dienestā.

"Vienotība" un Reformu partija darbam ST apsver virzīt ilggadējo Saeimas Juridiskā biroja vadītāju Gunāru Kusiņu, vēstīja portāls "pietiek.com". Savukārt apvienība "Saskaņas centrs" (SC) pagaidām nav nolēmusi virzīt savu kandidātu.

"Pašlaik šāds lēmums nav pieņemts," tā par iespēju, ka kandidātu ST tiesneša amatam virzītu Saeimas lielākā frakcija, aģentūrai LETA sacīja SC frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Valērijs Agešins. Ņemot vērā, ka Kusiņš neatklāj, vai gatavs piekrist kandidēšanai, politiķis nekomentē izskanējušās "baumas un tenkas" par iespējamo kandidātu.

Par ST tiesnesi jāizvēlas tādu personu, kas atbilst likuma prasībām, nav politiski angažēta un ir profesionāla, pauda SC frakcijas priekšsēdētāja vietnieks.

Kā Agešins, tā arī Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētāja Ilma Čepāne (V) nepauda viedokli, kuram no pašreizējiem ST tiesnešiem būtu jāieņem tiesas priekšsēdētāja postenis, kad beigsies pašreizējā priekšsēdētāja Gunāra Kūtra pilnvaras. Abi deputāti norādīja, ka nevēlas izdarīt spiedienu uz tiesu.

SC frakcijas priekšsēdētāja vietnieks akcentēja, ka ST iedzīvotāju acīs ir kompetenta iestāde, kas, atšķirībā no Saeimas un Ministru kabineta, bauda iedzīvotāju uzticību. Politiķis pārliecināts, ka tiesā strādā profesionāli tiesneši, kuri ir spējīgi vadīt Satversmes tiesu.

Kā ziņots, Kusiņš pagaidām neatklāj, vai piekristu kandidēt uz Satversmes tiesas tiesneša amatu. 10.janvārī būs iespējams uzzināt, vai deputāti izvirzīs viņa kandidatūru ST tiesneša amatam, aģentūrai LETA sacīja Juridiskā biroja vadītājs.

Kusiņš norādīja, ka ST tiesneša kandidatūru ir jāizvirza ne mazāk kā desmit deputātiem un tas, kuri kandidāti tiks virzīti, nebūs atkarīgs no viņa, bet gan no parlamentāriešu pieņemtā lēmuma. Līdz ar to uz jautājumu, vai piekristu kandidēt uz ST tiesneša amatu, Juridiskā biroja vadītājs līdz 10.janvārim neatbildēs nedz ar "jā", nedz ar "nē".

Jau vēstīts, ka Kusiņš kandidēt uz ST esot gatavs tikai gadījumā, ja būs drošs, ka politisku intrigu rezultātā viņa kandidatūra netiks izgāzta Saeimas balsojumā. Šāds risks pastāvot ne tādēļ, ka pret Kusiņu būtu iebildumi kā pret konstitucionālo tiesību autoritāti, bet esošās politiskās situācijas dēļ, jo neesot izslēgts, ka citas partijas vēlētos vēlreiz uzsvērt valdošās partijas "Vienotība" nespēju panākt atbalstu savam kandidātam, ziņo "pietiek.com".

Saeimas Prezidijs un Frakciju padome ir vienojušies, ka kandidatūras ST tiesneša amatam izvirzāmas līdz 2014.gada 10.janvārim, aģentūru LETA informēja parlamenta Preses dienestā.

Kandidatūras jāizvirza, jo 2014.gada 5.februārī ST tiesneša pilnvaras beidzas ST priekšsēdētājam Gunāram Kūtrim, ko Saeima amatā apstiprināja 2004.gadā pēc desmit Saeimas deputātu priekšlikuma.

Saskaņā ar Satversmes tiesas likumu Satversmes tiesas tiesnešus apstiprina Saeima. Trīs Satversmes tiesas tiesnešus apstiprina pēc ne mazāk kā desmit Saeimas deputātu priekšlikuma, divus - pēc Ministru kabineta priekšlikuma un vēl divus - pēc Augstākās tiesas plēnuma priekšlikuma. Satversmes tiesas tiesneša pilnvaru termiņš ir desmit gadi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!