Nākamajā valdības koalīcijā visas piecas labējās partijas, visticamāk, nebūs pārstāvētas, šādu viedokli intervijā laikrakstam "Neatkarīgā" pauduši politiķi Krišjānis Kariņš (JL), Gundars Bērziņš (TP) un Ainārs Šlesers (LPP).
"Šaubos, vai izveidosies piecu partiju koalīcija, jo valdībai jābūt ne tikai ilgtspējīgai, bet arī rīcībspējīgai. Koalīcijā ar 80 deputātiem ir daudz vairāk viedokļu, kurus ir daudz grūtāk saskaņot," atzīmējis Kariņš, "es neteiktu, ka kādam obligāti jāpaliek ārpusē, bet arī nebrīnītos, ja valdība iznāktu no trim vai četriem politiskajiem spēkiem. Ar kuriem - neiešu šodien prognozēt, jo mēs vēl raugām, vai mums ir līdzīgi uzskati, runājam par tādām problēmām kā veselība, inflācija, korupcija, īres griesti, privatizācijas pabeigšana, sertifikātu izmantošana."

Arī Šlesers uzsvēris, ka "ir ļoti grūti runāt par 80 deputātu koalīciju, jo ļoti daudzi domā, kā viņi izskatīsies pašvaldību vēlēšanās". "Valdības veidošanā liela nozīme būs tam, kā vienosies Tautas partija (TP) un "Jaunais laiks" (JL), kam ir vienots elektorāts. TP gāzusi šo valdību ne jau tāpēc, lai atbalstītu JL premjeru, savukārt JL tūlīt akceptēt TP premjera kandidātu būtu pozīciju zaudēšana pret TP pirms vēlēšanām," piebildis politiķis.

"Tas, ka valdībā nebūs visi 80, ir pilnīgi skaidrs katram, kas kaut ko saprot politikā. Katrs, kas mācījies fiziku, saprot, ka jebkura konstrukcija ar katru nākamo savienojumu ir par pakāpi nestabilāka," atzīmējis arī Bērziņš.

"Rēķinot koalīcijas skaitlisko sastāvu, viens princips ir saprātīgais vairākums - 51 līdz 55 balsis, un katrs valdībā arī justos komfortabli. Otrs princips - kvalificētā vairākums ar 67 balsīm, jo Satversmē trešdaļai deputātu ir virkne garantētu tiesību," turpina TP politiķis, "viens no valdības modeļiem ir esošās koalīcijas atjaunošana TP vadībā, otrs - Repšes valdības modelis ar JL premjeru un plus mīnus kāds klāt, kāds ne, trešais - JL un TP kopā, par ko vēl jātiek skaidrībā, un - JL vai TP premjera vadībā. Varu godīgi pateikt: ja tiktu nosaukts JL premjers, ja vien tas nav Repše, jo viņš rada konfliktus, mēs esam gatavi strādāt."

Jautāti, vai pēc valsts svētkiem partijas pie Valsts prezidentes jau dosies ar savu valdības modeļa un premjera piedāvājumu, politiķi atbild izvairīgi vai noliedzoši.

"Partiju starpā ir parādījies daudz pretrunu, par ko vēl tiks spriests. Būtu vēlams līdz 22. novembrim tikt skaidrībā ar nākamās valdības prioritātēm un sastāvu, ja ne - prezidentei atbildība būs jāuzņemas uz saviem pleciem," sacījis Šlesers.

"Visdrīzāk, vēl nebūs reāla vairākuma - būs kaut kādi varianti, ko katrs piedāvās - būs vēl kaut kāds sacensības princips, jo neviens nav tik stiprs, lai varētu nepārprotami dominēt. Vienīgi - ja TP un JL novienojas par visu, arī par privatizācijas sertifikātiem, bet izskatās, ka tāda vienošanās var netikt panākta," piebildis Bērziņš.

TP politiķis arī izsaka šaubas, vai premjera postenis tiks uzticēts kādai no mazajām partijām: "Ja nāktos premjera amatu atdot kādai no mazajām partijām, tad mums ar Kariņa kungu jāiet pensijā. To es izslēdzu, jo lielas frakcijas premjers ir vajadzīgs grūtu jautājumu risināšanai. Ja būs trešās partijas premjers - es uzrakstīšu iesniegumu par aiziešanu pensijā."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!