Foto: LETA
Saeimas pārstāvētajiem politiskajiem spēkiem pagaidām nav iebildumu pret Ērika Kalnmeiera kandidatūru otram termiņam ģenerālprokurora amatā.

"Vienotības" līdere Solvita Āboltiņa sacīja, ka frakcija vēl nav spriedusi par šo jautājumu. Vienlaikus viņa norādīja, ka augsti novērtē Kalnmeiera līdzšinējo darbību, un pievienojās Ministru prezidentes Laimdotas Straujumas paustajam viedoklim, ka Kalnmeieram būtu jāturpina vadīt Ģenerālprokuratūru arī otru pilnvaru termiņu.

Zaļo un zemnieku savienības frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis norādīja, ka Kalnmeiera kandidatūra būtu atbalstāma.

Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) valdes loceklis Imants Parādnieks atzina, ka VL-TB/LNNK šo jautājumu vēl nav pārrunājusi. Paužot personīgo viedokli, Parādnieks neizslēdza, ka, iespējams, Kalnmeiera kandidatūra būtu atbalstāma, vienlaikus, norādot, ka ir lietas viņa darbībā, kas atzīstamas par labām, bet ir tādas, kas būtu būtiski uzlabojamas.

Arī opozīcija pagaidām nepauž būtiskus iebildumus pret šo kandidatūru. "Saskaņas" frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs apliecināja - ja Kalnmeiers tiks virzīts šim amatam, viņš rosinās atbalstīt šo kandidatūru. Urbanovičs skaidroja, ka viņam nav pamatojuma, lai neatbalstītu Kalnmeieru uz nākamo termiņu šajā amatā.

Tikmēr partijas "No sirds Latvijai" līdere Inguna Sudraba skaidru atbildi par šo jautājumu vēl nesniedz, piebilstot - jāsagaida, kad tiks oficiāli izvirzīts kandidāts ģenerālprokurora amatam. Savukārt Latvijas Reģionu apvienība (LRA) vēl gribētu tikties ar Kalnmeieru, pastāstīja LRA frakcijas priekšsēdētāja vietniece Nellija Kleinberga. Viņa gan precizēja - tas nenozīmē, ka frakcija iebilst pret šo kandidatūru, bet tieši pretēji, kopumā pozitīvi raugās uz šo jautājumu.

Kā ziņots, Ģenerālprokurora padome nolēma izteikt ierosinājumu Augstākās tiesas (AT) priekšsēdētājam kā ģenerālprokurora amata kandidātu virzīt Kalnmeieru.

Kalnmeiers šodien prokuratūras gada pārskata sanāksmē atzina, ka būtu gatavs kandidēt uz otru termiņu ģenerālprokurora amatā. Kā šodien izteicās Kalnmeiers, pats viņš sevi kā fiziska persona atbildīgajam amatam nepieteiks, savukārt Ģenerālprokurora padomei viņš ir gatavs ļaut to darīt, proti, ja Ģenerālprokurora padome šodien viņa kandidatūru izvirzītu, viņš tam piekristu.

Likums paredz, ka ģenerālprokuroru pēc AT priekšsēdētāja priekšlikuma, kas saskaņots ar Tieslietu padomi, amatā uz pieciem gadiem ieceļ Saeima. AT priekšsēdētājam savus ierosinājumus par ģenerālprokurora amata kandidātu var izteikt Ģenerālprokurora padome, AT plēnums, tiesnešu vai prokuroru profesionālās biedrības, kā arī fiziskā persona, piesakot savu kandidatūru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!