Foto: Publicitātes foto

Sarunu festivālā "Lampa", kas notiks 1. un 2. jūlijā Cēsīs, ierastā kārtā būs arī "Politiķu cepiens". Tajā šogad "grilēs" vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru Artūru Tomu Plešu (AP), izglītības un zinātnes ministri Anitu Muižnieci ("Konservatīvie"), 13. Saeimas deputātu Edgaru Tavaru ("Latvijas Zaļā partija") un Rīgas domes deputāti Antoņinu Ņenaševu ("Progresīvie"), portālam "Delfi" pavēstīja pasākuma rīkotāji.

"Politiķu cepiena" komanda ir nemainīga – politiķus cepinās ilggadējie Sarunu festivāla "Lampa" "cepienieši" – Rūdolfs Kugrēns, Anete Konste, Edgars Bāliņš un Jānis Kronis. Uguni un garšvielas piešaus "Cepiena" vadītājs Jānis Skutelis.

"Politiķu cepiens" notiks 2. jūlijā pulksten 21.30. To tiešraidē varēs vērot arī portālā "Delfi".

Uz tradicionālo iesildošo jautājumu – par kādiem aizvadītā gada darbiem un nedarbiem "cepina" paši sevi – "cepināmie" jau atbildējuši.

Artūrs Toms Plešs prāto par (savas) jaunības priekšrocībām un trūkumiem: "Tiekoties ar kolēģiem ārzemēs vai sadarbības partneriem tepat Latvijā, cilvēki nereti ir patīkami pārsteigti, ka esmu gados jauns ministrs, taču reizēm manu relatīvo jaunību uzskata par trūkumu. Reiz man pavaicāja: "Kāds ir plāns to labot?" Es gan apliecināju, ka rīcības plāns ir skaidrs: nākamgad kļūšu par gadu vecāks, aiznākamgad – par diviem. Tiktāl savus solījumus esmu izpildījis godam. Esmu dzirdējis arī, ka "tas jau galīgi zaļš", bet, manuprāt, vides ministram tas tīri labi piestāv. Katrā ziņā, padarīto darbu saraksts, domāju, pierāda, ka jaunībā ir enerģija, cīņasspars un jauda darīt un izdarīt."

Par ko sevi "cepina" Anita Muižniece? Par to, ka vēl arvien nav izdevies apgūt "pokera seju". "Emocijas ir viegli nolasāmas manā sejā. Vērīgākie diskusiju skatītāji to noteikti ir pamanījuši. Tieši tāpēc arī pokeru un citas azartspēles nespēlēju. Vēl sevi mēdzu pagrilēt par "skolotājas sindromu", jo vienmēr vēlos detalizēti visiem visu paskaidrot, lai gan vēlāk nākas atskārst, ka krītu uz nerviem un detaļas nevienu citu īsti neinteresē," atzīst ministre.

Edgars Tavars atklāj, ka mainās laiki un mainās arī tikumi: "Pirms aptuveni desmit gadiem man patika klausīties jokus par citiem, bet ņēmu pie sirds, ja kāds smējās par mani. Tuvojoties četrdesmit, es biežāk sāku jokot par sevi, bet kļūstu piesardzīgs, jokojot par citiem. Manuprāt, gaumīgs humors ir veselīgs un vajadzīgs. Vienlaikus šajos dažādo krīžu laikos cenšos laikus brīdināt, ka "šis ir joks"."

Savukārt Antoņina Ņenaševa stāsta: "Vadot vienīgo patiesi zaļo partiju, ir kārtīgs cepiens, apēdot katru garšīgo gaļas gabaliņu un izkāpjot no savas puslīdz zaļās mašīnas. Cepiens arī par skādi, ka pie jaunajiem Rīgas 300 vietu bērnudārziem nav atradusies vieta vēl 300 jauniem stabiņiem. Visvairāk gan cepinu sevi par šo – Ņenaševai, līdzīgi kā Kossovičam, nāksies kukuļu piedāvātājiem atteikt ar "ņe našim, ņe vašim!""

"Politiķu disko"

1. jūlijā pulksten 23:69 notiks arī ierastais politiķu disko. pie DJ pults stāsies Ieva Akuratere ("Konservatīvie"), Inese Lībiņa-Egnere (JV), Aigars Bikše (AP), Regīna Ločmele ("Saskaņa"), Ralfs Nemiro (LPV). Politiķiem ritmu palīdzēs noturēt DJ un radio personība Toms Grēviņš.

Šoreiz "Politiķu disko" iegriezīs 13. Saeimas pēdējā zvana ballīti. Pēdējais zvans ir brīdis pēc ilgi un grūti gūtu mācību beigām, kad priekšā vēl daži eksāmeni, bet visi jau domās atvadās no skolas soliem. Skolotāji dod pareģojumus par turpmāko dzīvi, bet pēdējo zvaniņu jau skandina citi skolēni.

Sarunu festivālā "Lampa" notiks vairāk nekā 250 pasākumu, kuru uzmanības lokā būs sabiedrībai aktuālas tēmas par praktiskiem un filozofiskiem individuāli un valstiski svarīgiem jautājumiem, sākot no gatavības krīzē un izvēlēm vēlēšanās līdz samuraju mācībām un cieņai pret savu organismu. Festivāls kā vienmēr būs pieejams bez maksas.

Vairāk informācijas par festivālu un tā programmu iespējams atrast festivāla mājaslapā, kas pieejama šeit.

Jau vēstīts, ka festivālā ar divām diskusijām piedalīsies arī portāls "Delfi". 1. jūlijā pulksten 17 notiks diskusija "Mediju darbība kara apstākļos – ko sabiedrība no tiem gaida un ko (ne)saņem?", savukārt 1. jūlijā pulksten 20 notiks diskusija krievu valodā "Kurp ies krievu kuģis? Kāda tagad ir sabiedrības un mediju līdzatbildība?".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!