Foto: LETA

Politiskajā dimensijā ne visi saprot tiesībsarga funkciju, ceturtdien, 21. aprīlī, atbildot uz Saeimas deputātu izteikto kritiku par Tiesībsarga biroja darbu, pauda tiesībsargs Juris Jansons.

Jansons ceturtdien informēja deputātus par tiesībsarga biroja paveikto 2021. gadā un uzklausīja opozīcijas deputātu kritiku par tiesībsarga darbu, biroja nekritisko attieksmi pret valdības darbu, sevišķi Covid-19 pandēmijas laikā ieviesto ierobežojumu kontekstā.

Pie frakcijām nepiederošā deputāte Jūlija Stepaņenko pauda sarūgtinājumu, ka tiesībsargs "daudziem ir sagādājis lielu vilšanos", sevišķi tiem, kuri cerēja uz tiesībsarga atbalstu jautājumos par darba tiesiskajām attiecībām.

Deputāte norādīja, ka tiesībsargs bijis starp tiem viedokļu paudējiem, kuri atbalstīja Covid-19 regulējumu, kas liedz cilvēkiem strādāt, pat nevērtējot, cik ļoti šāda prasība būtu nepieciešams. Stepaņenko novēlēja Jansonam vairāk iedziļināties lietu būtībā un ieklausīties cilvēkos, jo viņš "nav valdības vai parlamenta atbalsta persona, bet viņam ir jāstrādā cilvēku labā".

Opozīcijas deputāts Edgars Tavars (ZZS) atzina, ka Tiesībsarga biroja ziņojums ir objektīvs, tomēr deputāts vēlējās dzirdēt "daudz asāku" viedokli par valdības darbu, tās pieņemtajiem lēmumiem. Tavars norādīja gan uz Saeimas pieņemto lēmumu liegt strādāt iedzīvotājiem, kuri nav ieguvuši Covid-19 sertifikātu, tāpat Saeima pirms diviem gadiem ieviesa izmaiņas nodokļos, kā rezultātā daudziem bija grūtības nomaksāt nodokļus.

Arī opozīcijas deputāte Ramona Petraviča (Neatkarīgie) skāra jautājumu par nodarbinātības ierobežošanu Covid-19 pandēmijas laikā. "Intuitīvi tas norāda uz labvēlīgāku attieksmi pret vakcinētajiem," secināja deputāte.

Viņa atzina, ka daudzi cilvēki meklēja palīdzību Tiesībsarga birojā, tomēr tā ziņojumā nav norādīts uz valdības rīcības nelikumību.

Atbildot uz deputātu komentāriem, Jansons norādīja, ka ir situācijas, kad politiskajā dimensijā ne visi saprot tiesībsarga funkciju. "Tiesībsarga funkcija ir konstatēt sistēmiskus pārkāpumus un sistēmiskas problēmas," uzsvēra Jansons.

Viņš atzina, ka Tiesībsarga birojs ir aktīvi strādājis "publiski neredzamā frontē", sevišķi Covid-19 pandēmijas laikā sūtot vēstules valdībai un ministrijām. "Ne vienmēr šī informācija tika publiskota, bet ministrijas un valdība šo ieteikumu rezultātā laboja savus lēmumus. Tāpat kvalitatīva bija sadarbība ar Saeimas atbildīgajām komisijām, kuras strādāja ar Covid-19 pandēmijas jautājumiem," informēja Jansons.

Tiesībsargs uzsvēra, ka valdības un Saeimas uzdevums, neskatoties uz politisko ideoloģiju, ir fokusēties uz Satversmē rakstīto. "Ja nevarat Satversmē atrast kādu normu, tad juristi iesaka – meklējiet to Satversmes pirmajā pantā, jo tur ir viss par tiesiskumu, sociālo taisnīgumu utt.," informēja Jansons.

Tiesībsargs deputātiem norādīja, ka "mūsu mērķi ir vienādi, bet atšķiras metodes, kā sasniedzam šos mērķus". "Mans kā tiesībsarga uzdevums ir būt kā atbalstam ar rekomendācijām un nereti arī ar kritiku," piebilda Jansons.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!