Foto: F64
Kopš 2007.gada maija, kad 9.Saeima pēc kaismīgām diskusijām nolēma 8.martu iekļaut atzīmējamo un atceres dienu sarakstā kā Starptautisko sieviešu dienu, par šī datuma "oficiālo" statusu diskusiju vairs nav. Pirms tam debates par 8.marta oficiālu atzīšanu bija viens no "poligoniem", kuros tika izcīnītas kaismīgas vārdu kaujas starp nacionāli un kreisi noskaņotajiem politiķiem.

Tagad nacionāli noskaņotie politiķi, šķiet, ir samierinājušies ar to, ka Padomju Savienības laikā iedibinātās 8.marta atzīmēšanas tradīcijas ir iesakņojušās Latvijas sabiedrībā – pērn, kad Nacionālā Apvienība mēģināja panākt oficiālas atceres dienas statusa piešķiršanu 16.martam, tā vairs nerosināja "revidēt" 8.marta oficiālo statusu.

Līdzīgi kā tagad gadu no gada "kreisie" deputāti aktualizē jautājumu par oficiālas svētku dienas statusa noteikšanu pareizticīgo Ziemassvētkiem, savulaik tikpat "kutelīgs" bija jautājums par 8.martu.

Vēl 2007.gada maijā, kad Saeima pēc daudzus gadus ilgušām diskusijām gan tikai ar nieka četru deputātu balsu pārsvaru jau bija vienojusies 8.martu iekļaut atzīmējamo dienu sarakstā, "Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" deputāts Juris Dobelis, uzstājoties Saeimas debatēs paziņoja: "Nedrīkst pieļaut, ka Latvijas Republikas kalendārā parādās no okupācijas laika ievazāti datumi. Gadiem ilgi ir bijusi šī stīvēšanās Saeimā, gadiem ilgi šitie visi ir mēģinājuši iedabūt iekšā to 8.martu. Šoreiz otrajā lasījumā izdevās ar lielām mokām, ar dažām balsīm to dabūt iekšā tikai tāpēc, ka diemžēl latviešu politiķi bija neuzmanīgi un nepievērsa uzmanību tam, kā viņi pārvērš savu kalendāru, kā viņi pārvērš savu attieksmi pret savu vēsturi."

Jāatzīmē, ka pirms 8.marta "oficiālās" atzīšanas kāda sabiedriskās domas aptauja liecināja, ka šīs dienas atzīmēšana nepieņemama šķita vien 5% iedzīvotāju.

Saeimas priekšsēdētājas biedrs, "Saskaņas centra" (SC) deputāts Andrejs Klementjevs portālam "Delfi" neslēpj, ka, lai arī 9.Saeimas laikā atbalstīto priekšlikumu par 8.marta iekļaušanu atzīmējamo dienu sarakstā bija iesniedzis ZZS deputāts Pēteris Hanka, SC šā datuma "oficiālo" atzīšanu uzskata par savu panākumu.

Ņemot vērā to, ka šogad Starptautiskā sieviešu diena "iekrīt" sestdienā, nekādi īpaši Saeimas deputāšu sveikšanas pasākumi šajā nedēļas nogalē gan neesot plānoti. Tomēr vēlēšanu tuvums dara savu – sestdien SC politiķi ar ziediem sveikšot dāmas pie tirgiem. "Kaut vai tāpēc, lai atgādinātu, ka mēs desmit gadus cīnījāmies par 8.martu," sacīja Klementjevs.

SC gan esot mainījis savu nostāju jautājumā par to, vai 8.martu vajadzētu atzīt par svētku dienu, tas ir, brīvdienu. "Tas tieši ir tas jaukākais, ka sievietes sveic viņu kolēģi darbavietās," secinājis Klementjevs.

Jāpiebilst, ka, kopš Rīgas mēra amatu ieņem SC pārstāvošais Nils Ušakovs, galvaspilsētas dome ik gadu iztērē tūkstošiem latu, lai pilsētā izvietotu publiskus apsveikumus 8.martā. 2011.gadā šo apsveikumu izgatavošana pilsētas budžetam izmaksāja gandrīz 15 tūkstošus latu, bet pērn – nepilnus 9 tūkstošus latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!