Foto: DELFI

Tas bija 10.aprīlis, kad vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP) īpašā pasākumā ministrijā saaicinātajiem vietējo pašvaldību pārstāvjiem lika priekšā savu redzējumu par Latvijas administratīvi teritoriālo reformu, bet jau nākamajā dienā Rīgas "politiskās zemestrīces" iespaids bija jūtams mazajā Alsungas novadā Kurzemē, kur ļaudis kupli apmeklētā pasākumā bažīgi apsprieda novada iespējamo nākotni. Pašvaldība sapulci bija izsludinājusi vēl pirms ministrs publiskoja savu piedāvājumu.

Jaunās valdības sparīgi solītās pašvaldību reformas gaidās gaisotne politiskajās aprindās Rīgā un novados bija tā nokaitēta, ka arī Ikšķiles novada dome ārkārtas sēdē jau 29.martā lēma par referendumam līdzīgas novada iedzīvotāju aptaujas organizēšanu. Ikšķiles pašvaldības un vēlāk arī Jelgavas novada domes lēmums par iedzīvotāju aptaujas rīkošanu izraisīja visai asu ministra Pūces reakciju. Abas šīs pašvaldības jūlija nogalē ir iesniegušas savas prasības Satversmes tiesā par ministra pieņemtajiem lēmumiem. Jelgavas novads pagaidām ir atlicis iedzīvotāju aptaujāšanu, bet Ikšķiles novads ir tomēr noskaidrojis iedzīvotāju viedokli.

Kamēr Ikšķiles un Jelgavas novadu cīņa ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM) tika izcīnīta plašākas publikas un mediju starmešu priekšā, virkne mazāku Latvijas novadu ir dažādos veidos centušies noskaidrot savu iedzīvotāju viedokli.

"Delfi" ir apzinājuši vismaz 18 novadus (no 110 esošajiem), kur aptaujas jau notikušas, patlaban vēl rit vai ir plānotas tuvākajā laikā. Cik patiešām ieinteresēti savu novadu nākotnē ir ļaudis un vai politiķu kaislības ap reformu tiešām ir sasniegušas attālākus mūsu valsts nostūrus?

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!