Foto: LETA
Politiski represēto personu statusu ar šā gada 1.jūliju piešķirs Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP), paredz Saeimas ceturtdien steidzamības kārtībā otrajā, galīgajā lasijumā pieņemtie grozījumi likumā par politiski represētā statusa piešķiršanu.

Pēc vairākiem Latvijas Politiski represēto apvienības iesniegumiem Tieslietu ministrijā par nepamatotu statusa piešķiršanu valdība nolēma centralizēt politiski represētā statusa piešķiršanu. Līdz šim statusu pieškīra valsts un pašvaldību iestāžu savstarpējās sadarbības ietvaros, kas nebija efektīva un ātra.

Saskaņā ar likumu "Par politiski represētās personas statusa noteikšanu komunistiskajā un nacistiskajā režīmā cietušajiem" statusa saņēmējiem pienākas dažādas atlaides un atvieglojumi, piemēram, sabiedriskajā transportā, veselības aprūpē un citi.

Lai nodrošinātu funkciju politiski represētās personas statusa noteikšanai, Iekšlietu ministrijas (IeM) pārvaldībā esošajai Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei nepieciešami 16 999 latu, kas tiks nodrošināti no vispārējiem IeM ieņēmumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!