Foto: LETA
Trešdien norisināsies otrās sarunas par valdības veidošanu pēc Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa nominētā premjera amata kandidāta Alda Gobzema ("KPV LV") piedāvātā darba plāna. Pulksten 16 politiskie spēki pulcēsies, lai pārrunātu sadarbības principus, domstarpību risināšanu, kā arī iekšējo un ārējo komunikāciju.

Plānots, ka šīs tikšanās laikā partijas pārrunās topošās valdības Ministru prezidenta, ministru, parlamentāro sekretāru, Saeimas frakciju vadītāju un deputātu pienākumus un tiesības.

Trešajā tikšanās reizē "KPV LV" piedāvās sadarbības memorandu. Plānots, ka šīs tikšanās laikā notiks memoranda apstiprināšana un parakstīšana.

Ceturtajā tikšanās reizē politiskie spēki spriedīs par nepieciešamajām reformām un to ieviešanas laika grafiku. Par diskusijas pamatu tiks izmantota partijas "KPV LV" valdības deklarācija, par kuru portāls "Delfi" iepriekš rakstīja šeit.

Sarunas par nepieciešamajām reformām un to ieviešanas laika grafiku politiķi varētu turpināt arī piektajā tikšanās reizē.

Savukārt sestajā tikšanās reizē politiskie spēki varētu diskutēt par reformu fiskālo ietekmi, kā arī ķerties klāt valdības deklarācijas preambulas definēšanai.

Septītajā tikšanās reizē Ministru prezidenta amata kandidāts Gobzems iepazīstinās partijas ar savu redzējumu par ministriju un atbildību sadalījumu, kā arī varētu tikt apriests valdības deklarācijas redakcijas pirmais piedāvājums. Plānots, ka piedāvāto ministriju sadalījumu un deklarāciju katra partija pārrunās atsevišķi ar Gobzemu.

Astotajā reizē plānots, ka premjera amata kandidāts iepazīstinās partijas ar atkārtotu redzējumu par ministriju sadalījumu un ministru amatu kandidātiem, kā arī tiks apriests valdības deklarācijas piedāvājums. Arī šoreiz katra partija atsevišķi to varētu pārrunāt ar Gobzemu.

Devītajā tikšanās reizē premjera amata kandidāts Gobzems iepazīstinās partijas ar galējo ministriju un ministru kandidātu sadalījumu, kā arī partijas varētu vienoties par valdības deklarācijas galīgo redakciju.

Desmitajā tikšanās reizē Ministru prezidenta amata kandidāts, ministru amata kandidāti un valdību veidojošo partiju Saeimas deputāti parakstīs valdības deklarāciju.

Ziņots, ka Vējonis pēc tikšanās ar visiem 13. Saeimā ievēlētājiem politiskajiem spēkiem 26. novembrī nolēma uzticēt valdības veidošanu partijas "KPV LV" līderim Gobzemam.

Valsts prezidents nule kā izvēlētajam valdības veidotājam Gobzemam, tāpat kā viņa priekšgājējam JKP līderim Bordānam, deva divas nedēļas, lai iezīmētu valdības aprises, panāktu Saeimas vairākuma atbalstu, kā arī iezīmētu iespējamo valdības sastāvu un prioritāri veicamos darbus.

Ja Gobzemam tas neizdosies līdz 10. decembrim (ieskaitot), tad Vējonis savu nomināciju atsauks un aicinās citu Ministru prezidenta kandidātu veidot valdību.

Valsts pirmā amatpersona gan pauda cerību, ka "KPV LV" premjerministra amata kandidātam valdību izveidot izdosies. Viņš sagaida no Gobzema aktīvas konsultācijas, lai vienotu partijas atbalstam savai kandidatūrai Ministru prezidenta amatam.

Vējonis norādīja, ka politiskās partijas nogaidot, nevis aktīvi konsultējoties par iespējamo atbalstu vienam Ministru prezidenta kandidātam, rada riskus mūsu valsts turpmākajai attīstībai un izaugsmei.

Valsts prezidents sagaida no Gobzema aktīvas konsultācijas, lai vienotu partijas atbalstam savai kandidatūrai Ministru prezidenta amatam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!