Foto: AFI
Tautas partijas (TP) iespējamā likvidēšanās ir saistīta ar tās bezcerīgo nākotni un naudas neesamību, uzskata politoloģe Iveta Kažoka.

Kažoka teic, ka šāda soļa galvenā loģika ir ļaut TP biedriem un atbalstītājiem, kuri varbūt vēlētos piedalīties ārkārtas vēlēšanās vai atbalstīt kādu partiju, izklīst uz dažādām pusēm. Attālinoties no TP tēla, viņiem varbūt palielinātos izredzes.

"Es tiešām domāju, ka TP jaunieši ir sapratuši, ka viņu partijas nākotne ir diezgan bezcerīga, un ir izvēlējušies šo brīdi, jo tuvu ir vēlēšanas un tajās TP, maigi sakot, nekas labs "nespīd"," teica politoloģe.

Viņa pieļauj, ka viens no faktoriem iespējamajai pašlikvidācijai varētu būt arī korupcijas apkarotāju uzliktais naudas sods. Patlaban nav zināms, kā beigsies tiesas process, kurā pēdējais lēmums ir gaidāms tikai augustā.

"Ja reiz divas tiesu instances ir pateikušas, ka TP ir jāsamaksā soda nauda, diezin vai arī Augstākā tiesa pateiks ko būtiski atšķirīgu. Ir skaidrs, ka TP nav naudas, lai šo miljonu samaksātu," sacīja Kažoka.

Kā ziņots, Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) 2008.gadā uzdeva partijai pārskaitīt valsts budžetā pretlikumīgi saņemtos un iztērētos finanšu līdzekļus 1,03 miljonu latu apmērā. TP KNAB lēmumu pārsūdzēja tiesā, kas galējo lēmumu varētu pieņemt augustā.

Kažoka gan domā, ka izvairīšanās no soda naudas samaksāšanas nav galvenais iemesls, kādēļ TP, visticamāk, likvidēties, bet tajā pašā laikā tas ir viens no faktoriem, kas tai atņem jebkādas nākotnes izredzes.

"Man šķiet, ka tikai likumsakarīgs solis būtu tagad likvidēties, lai kāds no biedriem vai atbalstītājiem pagūtu ielēkt projām braucoša politiskās cīņas vilciena pēdējā vagonā," piebilda politoloģe.

Kā ziņots, TP Jaunatnes organizācija 9.jūlijā gaidāmajā ārkārtas kongresā rosinās partiju likvidēt. Tikmēr TP vecbiedri prognozē, ka ārkārtas kongresā būs asas debates par partijas turpmāko darbību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!