Izraēlas vēstniecības Latvijā paziņojums, kurā pausta vilšanās par Saeimas lēmumu Ārlietu komisijas vadītāja amatā saglabāt no Tautas partijas izslēgto Aleksandru Kiršteinu, nav ikdienišķs notikums diplomātiskajā praksē, aģentūrai LETA atzina ārpolitikas eksperti.
Pēc Krievijas Pētniecības institūta direktora Kārļa Daukšta domām, no vienas puses, Izraēlas vēstniecības paziņojums var tikt vērtēts kā spiediens uz Saeimu, tajā pašā laikā pamats tādam spiedienam ir visai acīmredzams, uzskata politologs.

Šobrīd "pie komisijas stūres nav normāls cilvēks, ar kuru var runāt", aicinot saprast Izraēlas vēstniecības rīcības motīvus, sacīja Daukšts.

Pētnieks atzina, ka diplomātiskajā praksē nav pierasts, ka vēstniecība vērtē parlamentu. Tomēr tas ir parlamenta darbības vērtējums, nevis iejaukšanās Saeimas iekšējā darbā, piemēram, pieprasot konkrētu rīcību, kā frakcijām jābalso, sacīja Daukšts.

Viņš arī norādīja, ka līdzīgi gadījumi ir vērojami pasaules praksē, piemēram, daudzas valstis nosodīja ultralabējo Francijas politiķi Žanu Marī Lepēnēnu, kuru gandrīz ievēlēja par Francijas prezidentu.

Savukārt Latvijas Ārlietu institūta direktoram Atim Lejiņam esot pilnībā saprotami Izraēlas vēstniecības paziņojuma motīvi. "Notikušais ir diezgan saprotams, ko citu mēs gaidījām," viņš sacīja.

Pēc viņa teiktā, tā ir unikāla situācija, kad bezpartijisks deputāts ar tik antisemītiskiem izteikumiem vada vienu no svarīgākajām Saeimas komisijām.

Izraēla ir jūtīga pret šādiem paziņojumiem un līdzīgi ir vērsusies arī pret citu valstu politiķiem, norādīja eksperts, gan atzīstot, ka šāda vēstniecības vēršanās pie parlamenta nav plaši izplatīta prakse.

Jau ziņots, ka Izraēlas vēstniecība Latvijā pēc Saeimas balsojuma par Kiršteina atsaukšanu no komisijas izplatīja paziņojumu, kurā norādīja: kamēr viņš vadīs Saeimas Ārlietu komisiju, Izraēlas vēstniecībai būs grūti ar to sadarboties.

Izraēlas vēstniecība Latvijā pauda vilšanos par pēdējo notikumu attīstību šajā jautājumā.

Jau ziņots, ka Kiršteins, atbildot uz Latvijas Ebreju draudžu un kopienu padomes aicinājumu mazināt antisemītismu Latvijā, mudināja kopienu neatkārtot 1940.gada kļūdas, atklāti sadarbojoties ar latviešu tautas ienaidniekiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!