Foto: PantherMedia/Scanpix
Ventspils domes priekšsēdētāja Aivara Lemberga ("Latvijai un Ventspilij") atstādināšana no mēra amata politiskajā vidē neko būtiski nemainīs, un arī sabiedrības viedoklis par viņu, visticamāk, nepasliktināsies, uzskata aģentūras BNS aptaujātie eksperti.

Pašvaldību lietu ministrs Edmunds Sprūdžs (Reformu partija) piektdien paziņoja, ka ir pieņēmis lēmumu par Lemberga atstādināšanu no amata, pamatojot to ar interešu konfliktu, jo viņš pieņēmis lēmumus kā mērs un Ventspils brīvostas vadītājs par komersantiem, kuros viņš un viņa bērni – Līga Lemberga un Anrijs Lembergs – bijuši patiesie labuma guvēji.

Nākamās pašvaldību vēlēšanas ir gaidāmas jau vasarā, un jaunajā sasaukumā Lembergam atkal būtu tiesības pretendēt uz mēra amatu, atbilstoši pašlaik spēkā esošajiem likumiem.

Sociologs Aigars Freimanis domā, ka Lemberga atstādināšana būtiski neietekmēs politiskās norises. "Ja Sprūdžam izdodas viņu atstādināt, manuprāt, tas nekādu iespaidu neatstās, vēl jo vairāk tāpēc, ka ir pašvaldību vēlēšanas nākamā gada jūnijā. Es domāju, ka tās arī var sniegt diezgan daudz būtisku atbilžu uz to, kāda vieta ir Lembergam Ventspilī. Sprūdžs šajā gadījumā nav tas būtiskākais spēlētājs," norādīja Freimanis.

Viņš arī atgādināja, ka laikā, kad Lembergs atradās apcietinājumā, pienākumus pildīja viņa vietnieks un nekas būtiski pa to laiku neesot mainījies, un, ja tagad Lembergu atstādinās no amata, visticamāk, situācija būs līdzīga.

Politologs Juris Rozenvalds prognozēja, ka gaidāmi tiesas procesi, jo Lembergs atstādināšanu apstrīdēs un "viņš ir veikls politiskajās cīņās".

"Īstenībā tādas nekādas tālejošas sekas es īsti nesaskatu tuvākajā laikā, izņemot to, ka Lemberga kungs, kurš ir ļoti veikls juridiskajās cīņās, varētu patiešām iesūdzēt Sprūdža kungu tiesā par neslavas celšanu un gūt sev vēl dažus punktus," teica politologs.

Arī politikas eksperts Ivars Ījabs nesaredz, ka līdz ar atstādināšanu būs kādas būtiskas izmaiņas politiskajā vidē. "Es nedomāju, ka tas samazinās Lemberga kunga faktisko ietekmi Ventspilī, vienkārši pavērs iespējas tiesāties ar valsti, un rezultāts, kā pieredze rāda, visticamāk, būs par labu Lembergam, nekas spožs tur beigās nebūs," kritisks bija Ījabs.

"Kas attiecas uz politiskajām kompetencēm, nekādus būtiskus satricinājumu jau tas neradīs, vienkārši tas būs viens papildu teātris, kurā Lembergs tādiem vai citiem līdzekļiem mēģinās izsmērēt Sprūdžu pa sienām, bet nekas cits tur arī īpaši nebūs," uzskata Ījabs.

Eksperti arī neprognozē, ka samazināsies Lemberga popularitāte, ko patlaban uzrāda aptaujas.

"Mēs ar sabiedrisko domu domājam pirmām kārtām par vēlētājiem, kas dzīvo Ventspilī un kas līdz šim ir balsojuši par Lembergu. Domāju, ka viņu attieksme nemainīsies nekādā veidā, jo tā sabiedriskā doma ir ārkārtīgi trenēta. Tā negatīvā informācija par Lembergu ir bijusi tādā apmērā un intensitātē, un, ja tā nav mainījusi attieksmi pret viņu, tad domāju, ka kaut kādas Sprūdža aktivitātes to neietekmēs," pastāstīja Freimanis.

Lielais atbalsts viņam parāda arī sabiedrības pretrunīgo attieksmi pret korupciju, atzina Rozenvalds.

"Cilvēks, kurš apsūdzēts tādās nopietnās lietās, tomēr bauda atbalstu, tas norāda uz to, ka attieksme pret korupciju mums sabiedrībā ir tāda diezgan dīvaina, kā saka, ja zog, bet zog un dalās, tad viss ir labi," komentēja politologs.

Jau vēstīts, ka Sprūdžs piektdien speciāli sasauktā preses brīfingā paziņoja, ka ir pieņēmis lēmumu atstādināt Lembergu no amata pienākumu pildīšanas.

"Tā man liek rīkoties argumentācija, kas ir manā rīcībā, un arī mana sirdsapziņa un pienākums pret likumu. Ministrija nav tiesa. Ministrijā lēmumus pieņem politiski, es esmu politiķis, un mans uzdevums ir pieņemt politiskus lēmumus. Man ir tikai viens mērķis, un tas ir godīgi un atbildīgi pārvaldītas pašvaldības visā Latvijā, un es esmu pārliecināts, ka visi šie mērķi ir aktuāli visiem Latvijas iedzīvotājiem," teica Sprūdžs.

Viņš uzsvēra, ka šim lēmumam ir ne tikai juridiska, bet simboliska nozīme.

Lemberga atstādināšana tika sākta, jo Ģenerālprokuratūras sniegtā informācija un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas juristu atzinums skaidri norādot, ka Lembergs nonācis interešu konflikta situācijā ne mazāk kā 350 lēmumu pieņemšanā attiecībā uz vismaz 25 komersantiem, kuri darbojas Ventspils pilsētā un Ventspils brīvostas teritorijā un kuros viņš un viņa bērni – Līga Lemberga un Anrijs Lembergs – bijuši patiesie labuma guvēji.

Savukārt Lembergs ministra apgalvojumus nosaucis par nepatiesiem un norādījis, ka Sprūdžs viņu nevar atstādināt no amata.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!