Valsts prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas pēdējā runa Saeimā liecina, ka viņa ļoti labi izprot pašreizējo politisko situāciju Latvijā, uzskata politologi.
Politologs Valts Kalniņš norādīja, ka prezidente aktualizējusi partiju finansēšanas jautājumu. Ar pašreizējo finansēšanas sistēmu nav iespējams radīt nozīmīgu konkurenci valdošajām partijām.

Vīķe-Freiberga precīzi uztvērusi šo risku un iezīmējusi nākotnes draudus.

Adekvāts ir prezidentes ieteikums par to, ka prokuratūrai līdz nākamajām Saeimas vēlēšanām jādara tautai zināma informācija par politiķu iespējamo korupciju, lai cilvēki varētu izdarīt izvēli brīvās un demokrātiskās vēlēšanās, sacīja politologs.

"Atklāts paliek jautājums par to, vai prezidente, labi izprotot Latvijas politisko situāciju, pēc pārtraukuma atgriezīsies politikā, lai šos procesus nākotnē varētu ietekmēt. Manuprāt, runai ir pietiekami tālejošas sekas, ka viņa varētu nelaist pašplūsmā to, par ko viņa šajā laikā ir runājusi. Bet to rādīs laiks," teica Kalniņš.

Sociologs Aigars Freimanis prezidentes pēdējo runu Saeimā vērtēja kā rezumējumu darbam prezidentūras laikā, sadarbībai ar valdību un Saeimu.

"Prezidente ļoti diplomātiski runāja par pēdējo mēnešu notikumiem. Domāju, ka runas par prezidentes rosinājumu atlaist Saeimu liek saprast, ka attiecības jākārto, balstoties uz drošāku pierādījumu bāzes. Tāpēc, manuprāt, prezidente aicināja prokuratūru gadījumos, ja sāk atklāti runāt, tad nākt klajā ar uguns un ūdens drošiem pierādījumiem," uzsvēra Freimanis.

Sociologs par būtisku sauc prezidentes pausto cerību, ka arī nākamais Valsts prezidents Valdis Zatlers būs autoritāte ne tikai sabiedrības, bet arī vēlētās institūcijas - Saeimas - acīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!