Foto: LETA
Apvienības "Saskaņas centrs" (SC) reitinga pieaugums augustā varētu būt saistīts ar "nepilsoņu referenduma" aktivitātēm un to, ka aptaujā nav iekļauta viena no valodas referenduma iniciatoriem - Vladimira Lindermana - izveidotā partija "Par dzimto valodu", uzskata ziņu aģentūras LETA aptaujātie eksperti.

"Latvijas Faktu" vadītājs Aigars Freimanis SC reitinga pieaugumu augustā saista ar mediju kampaņu par parakstu vākšanas iniciatīvu par pilsonības piešķiršanu nepilsoņiem, kurā bija iesaistīti ar SC saistītie cilvēki. Savukārt tagad, pēc SC līderu lēmuma neatbalstīt šo referendumu, SC būs liels izaicinājums tikt galā ar šo situāciju.

Savukārt "Vienotības" popularitātes kritums varētu būt saistīts ar to, ka šī partija zaudējusi kontroli pār dienaskārtību, proti, publiskajā telpā joprojām dominē pozitīvās ziņas par makroekonomiskajām tendencēm, savukārt mājsaimniecības šādas pozitīvas tendences nejuta. Ja "Vienotība" turpinās darboties šādā inercē, tad šīs partijas reitings varētu samazināties arī nākamajos mēnešos, uzskata Freimanis.

Tikmēr politologs un Latvijas Universitātes profesors Juris Rozenvalds pauda viedokli, ka SC reitinga pieaugums varētu būt skaidrojams ar to, ka aptaujā nav iekļauta Lindermana partija "Par dzimto valodu", tāpēc daļa vēlētāju pauž atbalstu SC. Savukārt SC līdera Nila Ušakova paziņojums par to, ka viņš neatbalstīs referendumu par pilsonības piešķiršanu nepilsoņiem un SC nostāja kopumā varētu piesaistīt partijai "mērenus vēlētājus", uzskata Rozenvalds.

"Vienotības" popularitātes samazinājums varētu būt saistīts ar to, ka tā kā valdības galvenā partija tiek saistīta ar visām problēmām valstī, pieļāva politologs. Tāpat šī politiskā spēka reitinga izmaiņas varēja ietekmēt "Vienotības" frakcijas vadītāja Dzintara Zaķa automašīnas iegādes gadījums, kā arī "Vienotības" un nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) stīvēšanos saistībā ar izmaiņām likumā par tautas nobalsošanas kārtību. VL-TB/LNNK reitings pieauga aptuveni tikpat daudz, cik samazinājās "Vienotības" atbalsts, piebilda Rozenvalds.

Savukārt sabiedriskās politikas centra "Providus" pētniece un politoloģe Iveta Kažoka aģentūrai LETA sacīja, ka viņas rīcībā ir alternatīvā aptauja, pēc kuras datiem, nav vērojams straujš SC reitings pieaugums, un arī "Vienotības" popularitāte nemainās. Tomēr arī šī aptauja uzrāda, ka SC ir reitings ir nemainīgi augsts.

Kažoka norādīja, ka augustā nebija vērojami notikumi, kas varētu būtiski šo partiju reitingus, turklāt saistībā ar šādām aptaujām būtu jāpadomā, vai nav nepieciešams vērtēt izmaiņas vairāku mēnešu laikā.

Kā ziņots, augustā Latvijas iedzīvotāju vidū populārākā partija bija SC - ja vēlēšanas būtu notikušas pagājušajā mēnesī, par to balsotu 23,5% pilsoņu, liecina "Latvijas Faktu" aptauja. Salīdzinājumā ar jūliju SC reitings pieaudzis par 5,1 procentpunktu.

Otrā populārākā partija augustā bijusi "Vienotība", par kuru parlamenta vēlēšanu gadījumā augustā būtu balsojuši 15,3% vēlētāju. Šīs partijas reitings salīdzinājumā ar jūliju samazinājies par 1,7 procentpunktiem. SC reitinga pieaugums un "Vienotības" popularitātes samazinājums vērojams otro mēnesi pēc kārtas.

VL-TB/LNNK atbalstīja 8,1% pilsoņu, kas ir par 0,9 procentpunktiem vairāk nekā pagājušajā mēnesī. Tikmēr Zaļo un zemnieku savienības reitings augustā nav mainījies, un par šo partiju balsotu 7,2% vēlētāju. Savukārt pārējās partijas nesasniedz 5% vēlētāju atbalstu, kas nepieciešams iekļūšanai Saeimā. Par Reformu partiju balsotu 3,2%, un šīs partijas reitings pieaudzis par 0,7 procentpunktiem salīdzinājumā ar jūliju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!