Ja "Saskaņas centrs" (SC) būtu konsolidēta un demokrātiska partija, tās Saeimas deputātam, parlamenta prezidija loceklim Andrejam Kļementjevam, kura brālis, mežizstrādes jomā strādājošais uzņēmējs Jurijis Kļementjevs ir notiesāts par vēlētāju balsu pirkšanu SC interesēs 9.Saeimas vēlēšanās, vajadzētu atkāpties no amata, uzskata politologs Ivars Ījabs.
Viņaprāt, pirmkārt, tas būtu partijas interesēs - lai nemestu ēnu uz SC. Tomēr Ījabs pauda šaubas, vai SC no A.Kļementjeva sagaida šādu rīcību un vai politiķis varētu izšķirties par šādu soli, kaut arī balsu pirkšana ir ļoti nedemokrātiska un amorāla rīcība.

Politologs uzskata, ka šis gadījums noteikti ir negatīvs signāls vēlētājiem, taču Latvijas iedzīvotāji šādus skandālus nereti nepamana vai ātri aizmirst.

Ījabs pauda cerību, ka SC vismaz publiski norobežosies no šī gadījuma, nosodot to.

Saeimas sekretāra biedrs A.Kļementjevs sacīja, ka neplāno nolikt Saeimas deputāta mandātu un atkāpties no amata parlamenta prezidijā.

"Es nejūtos vainīgs, jo likumu neesmu pārkāpis un neesmu nevienu mudinājis pirkt balsis," teica politiķis.

A.Kļementjevs uzsvēra, ka visas noziegumā iesaistītās personas jau ir notiesātas un viņam ar lietu neesot nekāda sakara. Politiķis tikai šā gada aprīlī esot uzzinājis par ierosināto krimināllietu.

"Šo noziegumu izmeklēja prokuratūra un Drošības policija. Ja es būtu vainīgs, tad kriminālprocess būtu ierosināts arī pret mani," piebilda deputāts.

Arī SC Saeimas frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs apgalvoja, ka vēlētāju balsu pirkšana notikusi bez partijas ziņas, un solīja šo lietu izskatīt SC lēmējinstitūcijās.

Urbanovičs pauda nožēlu par to, ka "kādi labvēļi bez partijas lūguma ir meklējuši vēlētājus".

"Ja minētā lieta ir taisnība, tad ļoti žēl. Mēs šo lietu izskatīsim partijā un bez ievērības neatstāsim," sacīja Urbanovičs.

Kā ziņots, Zemgales apgabaltiesa ceturtdien J.Kļementjevu notiesāja par vēlētāju balsu pirkšanu SC interesēs 2006.gadā notikušajās 9.Saeimas vēlēšanās Jelgavas rajonā. Tiesa par vēlētāju balsu pirkšanu J.Kļementjevam un vēl trīs personām piesprieda naudassodu, informēja tiesā. Par šādiem soda mēriem apsūdzētie bija vienojušies ar prokuroru.

Jelgavas rajona Platones pagasta SIA "Limbrus" valdes priekšsēdētājs J.Kļementjevs un trīs šī uzņēmuma meistari - Vadims Lukjancevs, Aivars Markovs un Sergejs Grigorjevs - tika apsūdzēti pēc Krimināllikuma (KL) 90.panta par kavēšanu realizēt vēlēšanu tiesības. Par šādu noziegumu KL paredz brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem vai naudassodu līdz 60 minimālajām mēnešalgām.

Balsu pirkšanas organizatoram J.Klementjevam piespriests naudassods 50 minimālo mēnešalgu apmērā jeb 6000 latu, Lukjancevam - 20 minimālo mēnešalgu apmērā jeb 2400 latu, bet Markovam un Grigorjevam - 10 minimālo mēnešalgu jeb 1200 latu apmērā.

Balsu pircēji organizējuši transportu, lai vēlētājus nogādātu vēlēšanu iecirknī, un katram maksājuši 10 latus par to, lai viņš nobalso par SC. Šādi uzpirktas vismaz 25 personas, bet daži cilvēki atteikušies to darīt un sūdzējušies tiesībsargājošajām institūcijām.

Spriedumu 10 dienu laikā var pārsūdzēt Augstākajā tiesā.

31 gadu vecais J.Kļementjevs, kurš ir arī SIA "LDM Koks" īpašnieks, 2005.gadā no SC ietilpstošās, Urbanoviča vadītās Tautas saskaņas partijas (TSP) saraksta kandidējis Rīgas domes vēlēšanās, taču netika ievēlēts.

SIA "Limbrus", kas nodarbojas ar koku zāģēšanu, 95,02% pieder J.Kļementjevam, bet atlikušie 4,98% - citam notiesātajam - Lukjancevam. Uzņēmuma valdē darbojas tikai J.Kļementjevs. Pērn uzņēmums strādāja ar 1,015 miljonu latu apgrozījumu un 13 396 latu peļņu, savukārt 2005.gadā uzņēmuma apgrozījums bija 0,683 miljoni latu, bet zaudējumi - 12 030 lati.

J.Kļementjevam pilnībā piederošais uzņēmums "LMD Koks" pērn strādāja ar 0,96 miljonu latu apgrozījumu un 27 338 latu peļņu, bet gadu iepriekš - ar 1,085 miljonu latu apgrozījumu un 1771 lata zaudējumiem.

Kā ziņots, Latgales apgabaltiesa trešdien bijušo Kubulu pagasta priekšsēdētāju un 9.Saeimā ievēlēto Juri Boldānu atzina par vainīgu apsūdzībās par 9.Saeimas vēlēšanu biļetenu viltošanu Balvu rajona Kubulu pagastā un piemēroja viņam reālu brīvības atņemšanu uz astoņiem mēnešiem. Boldānu apcietināja tiesas zālē.

Par līdzdalību biļetenu viltošanā tika notiesāti četri Kubulu pagasta vēlēšanu iecirkņa locekļi, kā arī Boldāna dēls Igors Boldāns, kuram tiesa piesprieda naudassodu septiņu mēnešalgu jeb 840 latu apmērā.

Tieši pateicoties vēlēšanu biļetenu viltošanai, tajos ievelkot pozitīvas atzīmes iepretim Boldāna vārdam, viņš tika ievēlēts Saeimā no apvienības "Tēvzemei un brīvībai"/LNNK saraksta. Ņemot vērā apsūdzības, Boldāns partijas rindas ir pametis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!