Foto: LETA
Ārzemēs dzīvojošo Krievijas pilsoņu aktivitāte Valsts domes vēlēšanās skaidrojama ar gaidām uz dzimtenes atbalstu, uzskata ārpolitikas eksperts Krievijas jautājumos Kārlis Daukšts.

Kā ziņots, neraugoties uz nemīlīgo laiku, Rīgā Krievijas pilsoņi ilgstoši stāv ārā garās rindās, lai nobalsotu šodien notiekošajās Krievijas parlamenta apakšpalātas Valsts domes vēlēšanās.

Daukšts skaidroja, ka Krievijas politiskā darbība un aģitācija ir lielā mērā vērsta uz tautiešiem ārzemēs. Šī ietekme esot ļoti liela. Savukārt ārvalstīs dzīvojošie Krievijas pilsoņi ar savu dalību vēlēšanās parāda uzticību dzimtenei.

Politologs norādīja, ka šie ārzemēs dzīvojoši tautieši, īpaši tuvajās aizrobežu teritorijās, gaida no Krievijas lielāku atbalstu un līdzdalību viņu problēmu risināšanā, tāpēc arī aktīvi iesaistās savas dzimtenes politiskās dzīves veidošanā.

Runājot par iespējamajiem vēlēšanu rezultātiem, Daukšts atzina, ka tos esot grūti prognozēt, tomēr, visticamāk, esot, ka pietiekami lielu skaitu un vairākumu Valsts domē iegūs patlaban valdošā partija "Vienotā Krievija". Ļoti svarīgi esot, kā tiks sadalīti mandāti, jo patlaban ieviesta jauna sistēma krēslu sadalei un tā esot diezgan sarežģīta.

Savukārt, taujāts par patlaban notiekošajiem kiberuzbrukumiem opozīcijas plašsaziņas līdzekļiem, politologs norādīja, ka Krievijā patlaban liela problēma ir tā, ka esošais režīms ir "vadāmā demokrātija" un vēlēšanu process ir zināmā mērā vadāms. Valdošo politisko spēku metodes un pozīcijas ir pretrunīgas, izmantojot "palīglīdzekļus" un novēršot opozīcijas iespējamo ietekmi uz iedzīvotājiem un vēlēšanu procesu.

Kā ziņots, Krievijā šodien notiek parlamenta apakšpalātas Valsts domes vēlēšanas, kurās tiek prognozēta valdošās partijas "Vienotā Krievija" uzvara, lai gan ne tik pārliecinoša kā iepriekšējās vēlēšanās pirms četriem gadiem.

Pirmsvēlēšanu laiku pavadījuši nerimstoši skandāli un apsūdzības dažādās mahinācijās, komisijas un tiesībsargājošās iestādes saņēmušas simtiem sūdzību par parlamenta vēlēšanu kampaņas gaitā konstatētiem pārkāpumiem, no kuriem vislielākā daļa saistīta ar valdošo partiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!