Foto: LETA

Nav zināms, cik ilgi Artuss Kaimiņš varēs piesaistīt elektorātu savai jaunajai jaundibinātajai partijai "KPV" ekspansīvā rakstura dēļ, pauž politologs Juris Rozenvalds.

Sākotnēji gan partijas popularitāte varētu iegūt no tā, ka Kaimiņš ir atraktīvs un pretrunīgi vērtēts, atzina Rozenvalds. Tas varētu atņemt nelielu daļu elektorāta jau esošajām partijām un gaidāmajās pašvaldību vēlēšanās pat ļautu iegūt vietas lielākajās pašvaldībās, prognozē politologs.

Tomēr partijas dibināšanas pamatā ir skaidrs un klasisks populisms, pauž Rozenvalds. Atskatoties pagātnē, šāda partija bija Joahimam Zīgeristam, kas 6. Saeimā ieguva aptuveni 40% balsu, tomēr nākamajās vēlēšanās jau nestartēja. "Iespējams, ka Kaimiņa partija uz pašvaldību vēlēšanām varētu savākt balsis, bet vai partijai būs ilgāks mūžs - tas ir atkarīgs no līdera uzvedības, cik partija būs spējīga saprotami noformulēt programmātiskās nostādnes un cik tā būs spējīga piesaistīt atpazīstamus cilvēkus," sprieda Rozenvalds.

Komentējot partijas tēlu, Rozenvalds atzina, ka ir skaidri redzams populismam raksturīgais pretnostatījums starp slikto eliti, sliktajiem ierēdņiem un labo tautu. Taču partijas nostādnes esot ļoti vispārīgas - kaut kas tiks panākts, kaut kas tiks sakārtots. Diezgan maz tiek minēts konkrēti, kas tiks darīts, norāda Rozenvalds.

Jau ziņots, ka šodien Lielajā ģildē tika nodibināta pie frakcijām nepiederošā Saeimas deputāta Artusa Kaimiņa partija "KPV".

Vienbalsīgo balsojumu klātesošie sveica, pieceļoties kājās, kā arī paužot ovācijas ar saucieniem un dažiem svilpieniem.

Partijas dibināšanai pirms tam reģistrējās 385 partijas biedri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!