Sandras Kalnietes un Ģirta Valda Kristovska jaunveidojamā partija var izrādīties nopietna "dziļumbumba" Latvijas politikā, uzskata politologs Ivars Ījabs.
Ījabs norādīja, ka partiju "Jaunais laiks" (JL) un "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK (TB/LNNK) šķelšanās ir atstājusi negatīvu iespaidu uz viņu reputāciju un būtībā Kalnietes un Kristovska projekts ir potenciāli populārs un nākotnē varētu "darīt lielas lietas".

"Vai JL un TB/LNNK atgūsies pirms vēlēšanām, ir pāragri spriest, jo vēl ir ilgs laiks līdz 10.Saeimas vēlēšanām," uzsvēra Ījabs.

Arī politologs Andris Runcis norādīja, ka līdz vēlēšanām ir pietiekami ilgs laiks, lai viss vēl krasi mainītos. Jebkuras domstarpības un konflikti, ja tie aiziet tik tālu, ka partija šķeļas, dod signālu partijas vēlētājiem un arī partijas biedriem.

TB/LNNK partijas iekšienē ir bijušas problēmas vairākus gadus, par ko liecina veselu nodaļu izstāšanās no partijas. Iespējams, krīze partijā sākās pēc Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām, kurās TB/LNNK guva grūti izskaidrojamus panākumus un partijas līderi "aizgāja" uz Briseli. Savukārt tie, kas palika, nebija tik spēcīgi un nespēja nodrošināt partijas, uzsvēra Runcis.

Ja Saeimas vēlēšanas notiktu patlaban, viena no pašlaik visvairāk Saeimā pārstāvētajām partijām "Jaunais laiks" (JL) nepārvarētu 5% vēlēšanu barjeru. To, atsaucoties uz "Latvijas faktu" veiktās aptaujas rezultātiem, vēsta laikraksts "Diena".

5% barjeru pārvarētu piecas partijas - "Saskaņas centrs" (SC), Zaļo un zemnieku savienība (ZZS), Tautas partija (TP), politisko organizāciju apvienība "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" (PCTVL), kā arī Sandras Kalnietes un Ģirta Valda Kristovska veidotā partija.

SC atbalsta 9% pilsoņu, ZZS - 6,7%, Kalnietes un Kristovska veidoto politisko organizāciju - 6,4%,Tautas partiju - 6%, PCTVL - 5% pilsoņu. Pirmā aiz 5% barjeras ir premjera Ivara Godmaņa pārstāvētā LPP/LC, par kuru balsotu 4,6%.

Laikraksts norāda, ka Kalnietes un Kristovska jaunveidojamās partijas panākumi ietekmējuši JL un "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK (TB/LNNK) popularitātes kritumu, kas abas ir palikušas zem 5% barjeras. Par JL būtu gatavi balsot 3,6% vēlētāju. Tik zemu reitingu šī partija vēl nebija piedzīvojusi. Savukārt TB/LNNK atbalstītu 2,5% vēlētāju.

Par otru topošo politisko spēku, kuru veido bijušie TP biedri Aigars Štokenbergs un Artis Pabriks, balsotu 3,7% pilsoņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!