Foto: AFI
Vērtējot iespējamos riskus, ar kuriem pēc notikušā terorakta Parīzē varētu saskarties Latvija, politologs Kārlis Daukšts norādīja, ka Latvija pagaidām ir pārāk nenozīmīga valsts cīņā starp "Islāma valsti" un ārējo pasauli.

Daukšts sarunā ar norādīja, ka notikušā terorakta Parīzē cēloņi ir diezgan skaidri - teroristiska grupējuma darbība pret Eiropu, kas mēģina apturēt pieaugošos uzlidojumus. Daukšts īpaši izcēla Franciju, kura aktīvi iesaistās cīņā pret "Islāma valsti".

Notikušais terorakts Daukšta skatījumā ir ne tikai nežēlīgs, bet tam ir arī politiska nākotne, jo tas varot "ārkārtīgi saniknot Francijas tautu, labējām ksenofobiskām idejām gūstot pārsvaru".

Eksperts uzsvēra, ka terorakts tika sarīkots pirms "lielā divdesmitnieka" - G20 tikšanās. Notikušais sarunām radīs jaunu fonu, līdz ar to terorakts Parīzē var nest lielas pārmaiņas gan iekšpolitikā, gan ārpolitikā, gan arī ģeopolitiskajā situācijā, norādīja Daukšts.

Tomēr Latvijas pašreizējo vietu cīņā pret "Islāma valsti" Daukšts sauc par "pagaidām nenozīmīgu". Viņš uzsvēra, ka patlaban Latvija varētu "izkļūt no tādas nežēlības". Tomēr viņš uzsvēra, ka, ja Latvija iesaistīsies aktīvākās norisēs, kas kādā veidā saistāmas ar "Islāma valsti", var rasties nopietni apdraudējumi.

""Islāma valsts" draudēja ar atriebību vērsties pret visiem, kas jebkādā veidā iestāsies pret to. Līdz ar to, ka Latvija gatavojas sūtīt savus karavīrus uz Irāku, kaut vai tikai apmācībām, Latvija uzreiz iekļūs to valstu sarakstā, kas vēršas pret "Islāma valsti"," skaidroja Daukšts.

Terorakti var iespaidot arī Eiropas kopējo karti, turklāt, kā uzskata Daukšts, Šengenas zona jau atrodas brūkošā situācijā. Viņš pauda bažas arī par "ksenofobijas sprādziena" Francijā un Vācijā, kas var radīt neprognozējami sliktas sekas uz bēgļu jautājuma risināšanu. Arī Latvijā, kur vērojama dalīta attieksme pret bēgļu problemātiku, var palielināties antipātija pret bēgļiem, skaidroja eksperts.

Nākotnē Eiropā un Latvijā varētu pastiprināties ksenofobisko un labējo aprindu spiediens uz valdību, pieprasot tai beigt pretimnākšanu bēgļiem. Līdz ar bēgļi var gūt "terorisma masku", ko pavadīs naida uzkurinājums.

Kā ziņots, koordinētās apšaudēs un sprādzienos Parīzē piektdienas vakarā nogalināti vismaz 129 cilvēki, bet 352 guvuši ievainojumus, vēsta Francijas mediji. Uzbrukumi notikuši vairākās sabiedriskās Parīzes vietās.

Ārlietu ministrija (ĀM) naktī saņēmusi daudzus zvanus no iedzīvotājiem, kas uztraukušies par saviem tuviniekiem, tomēr ministrijai nav informācijas par bojāgājušajiem vai cietušajiem no Latvijas, informēja Ārlietu ministrijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!