Foto: LETA
Politologs Filips Rajevskis nedomā, ka jaunās valdības veidošana ir nonākusi strupceļā, un norāda, ka šobrīd kārtīgai politiskajai cīņai uz varu pietrūkst Nacionālās apvienības (NA) premjera amata kandidāta.

"Sen neesam redzējuši veselīgu konkurenci starp partijām. Šobrīd notiek cīņa par varu, kas ir tikai normāla," aģentūrai BNS otrdienas vakarā pēc tam, kad "Vienotība" paziņoja, ka Ministru prezidenta amatam virzīs partijas līderi Solvitu Āboltiņu, sacīja Rajevskis.

Politikas eksperts atgādināja Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas vadītāja Augusta Brigmaņa teikto, ka jaunās valdības veidošana tiks sākta no baltas lapas, kas šobrīd esot redzams.

"Varbūt aizvainojumi dara savu, jo koalīcijas darbs nebija vienkāršs. Bet tas ir tikai labi, ka parādās konkurence," pašreizējo situāciju ap nākamā Ministru kabineta veidošanu komentēja Rajevskis.

Pēc politologa domām, šobrīd politiskajā cīņā pietrūkst tikai Nacionālās apvienības (NA) premjera amata kandidāta, ar kuru politiskais spēks varētu parādīt sevi kā nopietni partneri. "Viņu kandidāts varētu būt kā kompromisa figūra, un tad sāktos kārtīga cīņa," viņš uzskata.

Taujāts, vai NA varētu atkāpties no saviem paziņojumiem par to, ka neatbalstīs Āboltiņu, Rajevskis atbildēja, ka partiju apvienība ir pārāk tālu aizgājusi ar saviem izteikumiem un šobrīd būtu pārāk sarežģīti mainīt savu viedokli. Eksperts sacīja, ka NA retorika kļūst stingrāka un atkāpšanās varētu būt sāpīgāka. Reizē viņš atzina, ka, atskatoties vēsturē, partiju apvienība sevi ir parādījusi kā tādu politisko spēku, kas spēj pielāgoties un mest politiskos kūleņus.

Jau vēstīts, ka "Vienotība" premjera amatam izvirzīs Āboltiņu, šādu lēmumu otrdien pieņēma partijas valde. Par Āboltiņas kandidatūru vēl būs nepieciešams valdes un frakcijas balsojums.

Esošās koalīcijas partneris NA vairākkārt kategoriski paziņojuši, ka nepiedalīsies koalīcijā, kuras premjera amata kandidāts būtu "Vienotības" līdere Solvita Āboltiņa. NA šādu vienbalsīgu lēmumu pieņēmuši partijas valdes un Saeimas frakcijas kopsēdē. Savukārt ZZS pavēstīja, ka nestrādās koalīcijā, kurā nebūs NA.

ZZS savu premjera amata kandidātu plāno paziņot 28.decembrī. Neoficiāli tiek minēts, ka ZZS premjera amatam varētu virzīt deputātu Māri Kučinski.

Valsts prezidents Raimonds Vējonis, noslēdzot pirmās sarunas ar partijām par jaunās valdības veidošanu, sacīja, ka šobrīd starp Saeimā esošajiem politiskajiem spēkiem nav atbalsta kādam noteiktam koalīcijas modelim vai premjera amata kandidātam. Viņš izteica aicinājumu Saeimā pārstāvētajām partijām ne vēlāk kā līdz šā gada beigām "nākt ar savu redzējumu valstij būtisku jautājumu risināšanā, piedāvāt Ministru prezidenta kandidātus un iespējamos koalīcijas modeļus".

Aiva Tumpele, +371 67088611, zinas@bns.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!