Foto: F64

Ja "Vienotība" nākamgad gaidāmajās pašvaldību vēlēšanās Rīgā negūs labākus panākumus kā iepriekš, tad politiskajam spēkam līdz 13.Saeimas vēlēšanām neizdosies paaugstināt savu reitingu virs 10%, sacīja Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes asociētais profesors Ojārs Skudra.

"Vienotībai", visticamāk, pašvaldību vēlēšanās klāsies grūti un tas ilgtermiņā var novest pie vismaz divreiz mazākas Saeimas frakcijas nākamajā parlamenta sasaukumā, prognozēja politologs.

Viņš norādīja, ka no tik pieredzējuša politiķa kā partijas vadītājs Andris Piebalgs nebija īsti pārdomāti izteikt paredzējumu par 10% popularitātes sasniegšanu līdz šī gada beigām, kas pagaidām nav izdevies. Skudra šajā kontekstā vērsa uzmanību, ka publiskais viedoklis ir ārkārtīgi grūti prognozējams, kā to ļāva pārliecināties "Brexit" un ASV prezidenta vēlēšanu iznākums. Līdz ar to var piekrist izskanējušajam uzskatam, ka publiskā viedokļa aptaujas ir kas līdzīgs horoskopiem un to prognozēt nav īsti saprātīgi.

Saskaņā ar šiem "aptauju horoskopiem" 12.Saeimas "Vienotības" vēlētāju vairākums nav atgriezies, taču jāņem vērā arī tas, ka absolūtais vairākums no šiem "aizgājušajiem" droši vien neredz alternatīvu politisko spēku, par kuru varētu balsot, klāstīja Skudra. Pēc viņa aplēsēm, tikai niecīgs mazākums no "Vienotības" iepriekšējiem atbalstītājiem ir izlēmuši balsot par nacionālo apvienību "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK vai Zaļo un zemnieku savienību.

Skudra piebilda, - "Vienotības" tēlam problēmas rada tas, ka izglītības un zinātnes ministram Kārlim Šadurskim (V) mediji apzināti vai neapzināti veido negatīvu tēlu. Politiķis vai nu neuzklausa vai nemeklē konsultantus, lai risinātu situāciju, kas daļēji skaidrojama ar sarežģītajām problēmām izglītības sistēmā, skaidroja politologs.

Viņš pozitīvi novērtēja to, ka Piebalgam ir izdevies apklusināt iekšējās grupējumu cīņas, kas, visticamāk, ir nogājušas pagrīdē. "Vienotībai" par labu nākot arī tas, ka šī ir vienīgā izteikti prorietumnieciskā partija Latvijā.

Kā ziņots, "Vienotība" 3.decembrī Cēsīs pulcējās kongresā, kas bija veltīts diskusijām par partijas mērķiem un uzdevumiem, sagaidot Latvijas simtgadi.

Partijas līderis Piebalgs kongresā atzina, ka nākamā gada pašvaldību vēlēšanas būs īpaši atbildīgas, jo tas būs atskaites punkts arī tālākajai "Vienotības" nākotnei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!