Foto: AFI

Partijas "Vienotība" jaunā priekšsēdētāja Andra Piebalga stils nav vienpersoniska lēmumu pieņemšana un tajā ziņā viņš atšķirsies no līdzšinējās politiskā spēka vadītājas Solvitas Āboltiņas, pieļāva politikas eksperts Ojārs Skudra.

Skudra pauda, ka Piebalga līnija būs konstruktīva un viņš rūpēsies par to, lai vienmēr būtu skaidrs, ka vairākums no partijas valdes un domes ir viņa pusē un viņu atbalsta. Tāpat Piebalgs akcentu likšot uz koleģiāliem lēmumiem partijā.

Politologs pagaidām neprognozēja radikālus pavērsienus partijas darbībā. Ja tādus var sagaidīt, tad tie varētu notikt tikai pēc tam, kad Saeima sāks rudens sesiju un notiks diskusijas par jauno budžetu. Savukārt, runājot par līdzšinējās "Vienotības" priekšsēdētājas Solvitas Āboltiņas nākotnes lomu partijā, Skudra norādīja, ka, ar savu atteikšanos kandidēt un aiziešanu no politiskā spēka vadītāja amatu, viņa uzskata, ka "savus grēkus ir izpirkusi".

"Viņa arī publiski izteicās - ja Piebalgam būs tāda vajadzība, padoms netiks liegts. Viņa izteikusi gatavību sadarboties. Domāju, ka Piebalgs šo piedāvājumu ar prieku pieņems," teica Skudra.

Vienlaikus politikas eksperts vērsa uzmanību uz to, ka Piebalga tuvākā laika darbība ir saistīta ar tiem dokumentiem, lēmumiem vai rezolūcijām, kuras pieņems partijas kongress gada nogalē. "Tas, kas liek domāt, ka, visticamākais, Piebalga mandāts ir pietiekami spēcīgs - no [partijas] valdes vecā sastāva jaunajā nav ievēlēti cilvēki, kuri, kā es pieņemu, drīzāk atbalstīja [Edvardu] Smiltēnu. [Valdē] nav ievēlēta [Laimdota] Straujuma, [Anrijs] Matīss, [Inese] Vaidere, [Aleksejs] Loskutovs un [Andrejs] Judins - manuprāt viņi bija par Smiltēnu," pieļāva Skudra.

Jau vēstīts, ka - Par "Vienotības" jauno priekšsēdētāju sestdien ārkārtas kongresā ievēlēts bijušais eirokomisārs Andris Piebalgs. Vēlēšanās uz partijas līdera amatu bija divi pretendenti – partijas Saeimas frakcijas vadītājas vietnieks Edvards Smiltēns un bijušais eirokomisārs Andris Piebalgs.

Piebalgs par valdes priekšsēdētāju ievēlēts ar 237 balsīm. Kopumā urnās tika atrasta 441 derīga vēlēšanu zīme. Piebalgs ievēlēts uz diviem gadiem.

Savā uzrunā kongresam Piebalgs uzsvēra, ka viņa ceļš uz "Vienotību" neesot bijis nejaušs un Latvijas politikā šobrīd nav citas partijas, kas aizstāvētu viņa politiskās pamatvērtības. Viņš sacīja, ka šīs vērtības ir droša, eiropeiska un nacionāla Latvija, profesionāla un caurredzama politika, taisnīgums un ilgtspēja. Savas uzrunas nobeigumā Piebalgs pauda, ka Latvijai šodien ir jābūt spēcīgai un gudrai valstij. Viņš neredzot nevienu citu politisko spēku, kurš to spētu nodrošināt, kā vien "Vienotība".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!