Foto: F64

Partijai "Vienotībai" un tās atkārtoti amatā ievēlētajai līderei Solvitai Āboltiņai divi galvenie nākotnes izaicinājumi ir partijas vienošana jeb konsolidācija kopīgam darbam un izmaiņu veikšana, piemēram, atgriežoties pie sākotnēji paustajām pamatvērtībām, tiesiskuma un godīguma, aģentūrai LETA sacīja politologs Filips Rajevskis.

Rajevskis norādīja, ka iepriekš prognozējis Āboltiņas pārvēlēšanu "Vienotības" vadītājas amatā, jo bija sagaidāms, ka viņai būs vairākuma atbalsts. Saeimas deputāts Andrejs Judins (V) bija cienījams konkurents, ko apliecina spēja iegūt apmēram 1/3 no balsīm, taču bija saprotams, ka partijas vadītāja vēlēšanās viņš neuzvarēs.

Tagad svarīgs ir jautājums, kā pēc partijas kongresa Āboltiņa attieksies pret Judinu un viņa sabiedrotajiem. Pēc partijas vadības vēlēšanām politisko spēku vajadzētu apvienot jeb konsolidēt nevis izrēķināties ar citādi domājošajiem, uzsver politologs. Minētais princips attiecas uz ikvienu organizāciju nevis tikai "Vienotību". Viņš gan prognozē, ka turpināsies "līdzšinējā līnija", kurai raksturīgi savstarpēji strīdi, un tas varētu būt problemātiski partijas nākotnei.

"Vienotībai" nepieciešams turpināt mainīties, līdzīgi kā tas ir noticis kopš partijas "Jaunais laiks" (JL) dibināšanas. Izmaiņas vienmēr ir bijušas politiskā spēka panākumu atslēga, savukārt to atmešana "var slikti beigties". Pozitīvas pārmaiņas partijā var nest arī labas pārmaiņas iedzīvotājiem. JL savulaik nāca ar ideju par tiesiskumu, godīgumu un atklātību, taču "Vienotība" patlaban ir atvirzījusies no šīm pamatvērtībām. Partijai pie tām būtu jāatgriežas, taču to ir sarežģīti izdarīt ar tik lielu politisko bagāžu un no tās izrietošajām saistībām un interesēm, norādīja Rajevskis.

Par deputātes Lolitas Čigānes (V) nepārvēlēšana valdē viņš nebrīnās, ņemot vērā partijas flangu cīņas, taču pārsteidz deputātes Ilzes Viņķeles (V) neievēlēšana uz nākamo termiņu, ņemot vērā, ka Viņķele ir spoža līdere, kura saņēmusi samērā lielu vēlētāju uzticību 12.Saeimas vēlēšanās. Rīgas domes deputāta Olafa Pulka (V) neievēlēšana skaidrojama ar dažādu skandālu ietekmi uz viņu, savukārt Eiropas Parlamenta deputātes Ineses Vaideres (V) neiekļūšanas valdē iemesls ir viņas publiskā darba nepamanāmība, uzskata Rajevskis.

Kā ziņots, "Vienotības" priekšsēdētājas amatā vēl uz diviem gadiem 6.decembrī pārvēlēta tās līdzšinējā vadītāja Āboltiņa. Par Āboltiņu nobalsoja 334 kongresa delegāti. Kopumā bija 489 derīgas vēlēšanu zīmes.

Uz partijas vadītāja amatu šoreiz bija divi kandidāti - Āboltiņa un partijas valdes loceklis Judins.

Jau vēstīts, ka "Vienotības" valdē ievēlēta arī Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V), kā arī bijušais Eiropas Savienības attīstības komisārs Andris Piebalgs.

Tāpat partijas valdē strādās finanšu ministrs Jānis Reirs, Eiropas Parlamenta (EP) deputāts Artis Pabriks, Saeimas deputāts Kārlis Šadurskis, iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis, satiksmes ministrs Anrijs Matīss, EP deputāte Sandra Kalniete, Judins un Edvards Smiltēns, bijusī parlamentāriete Ilma Čepāne, EP deputāts Krišjānis Kariņš, deputāts Aleksejs Loskutovs, kā arī Satiksmes ministrijas parlamentārā sekretāre Karina Korna.

Vairāki līdzšinējie valdes locekļi, kuri bija izvirzīti uz šo amatu arī šoreiz, netika pārvēlēti, piemēram, Viņķele, Čigāne, Pulks un Vaidere.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!