Foto: LETA
Pasaules Bankas prezidenta Roberta Zēlika jautājums par simts latu atalgojumu dienā vai mēnesī bija ļoti neveikls, ņemot vērā joprojām visai bēdīgo situāciju Latvijas ekonomikā, laikrakstam "Diena" komentē politologs Aigars Freimanis.

Freimanis avīzei atzīst, ka to noteikti priekšvēlēšanu laikā varētu izmantot tie politiskie spēki, kas pret starptautiskajiem aizdevējiem ir skeptiski noskaņoti, piemēram, apvienība "Par Labu Latviju", arī "Saskaņas centrs". "Tas bija kā aklai vistai grauds," uzsver politologs.

Atgādinām, ka saskaņā ar Finanšu ministrijas (FM) aplēsēm, valstij nākamā gada budžets jākonsolidē (jāpalielina ieņēmumi vai jāsamazina izdevumi) 390-440 miljonu latu apmērā. Tas nepieciešams, lai budžeta deficītu samazinātu līdz starptautiskajiem aizdevējiem solītajiem 6% no valsts iekšzemes kopprodukta. PB, kas ir viena no naudas aizdevējām Latvijai, piedāvā valsts nākamā gada budžetu konsolidēt, mazinot pensijas, piemēram, ar divkāršu pensiju neapliekamā minimuma samazināšanu.

Misijā vasaras sākumā PB atkārtoti rosināja būtiskas izšķiršanās sociālajā jomā un pensionāriem sāpīgus risinājumus. Finanšu ministrija šobrīd vērtē daudzas budžeta konsolidācijas iespējas, tostarp no PB un SVF.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!