Foto: LETA

Populārākie Eiropas Parlamenta (EP) deputātu kandidāti ir partijas "Vienotība" saraksta līderi - Valdis Dombrovskis, Sandra Kalniete un Artis Pabriks, liecina "Latvijas faktu" martā veiktā aptauja.

Par Dombrovski būtu gatavi balsot 23,9% respondentu, bet vēl 30,3% aptaujāto norādīja, ka, iespējams, balsotu par viņu. Kalnieti atbalstītu 18,6% pilsoņu, un vēl 28,4% atzina, ka, iespējams, atbalstītu šo politiķi. Tikmēr par Pabriku balsotu 14,2% vēlētāju, bet vēl 22,7% aptaujāto sacīja, ka, iespējams, balsotu par viņu.

Uzreiz aiz šiem politiķiem seko nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) saraksta līderis Roberts Zīle, savukārt nākamie populārākie EP deputātu kandidāti ir Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) pārstāvji - Kārlis Seržants, Andris Bērziņš un Iveta Grigule.

Kaut arī lielākā daļa respondentu aptaujā atzina, ka EP vēlēšanās balsotu par politisko apvienību "Saskaņas centrs" (SC), šī politiskā spēkā pārstāvji nav populārākie deputātu kandidātu vidū. Par "Saskaņas" saraksta trešo numuru Andreju Mamikinu būtu gatavi balsot 8,1% vēlētāju, un vēl 14,1% respondentu, iespējams, balsotu. Savukārt Andreju Klementjevu, kurš no "Saskaņas" saraksta startē ar otro numuru, atbalstītu 5,2% aptaujāto, bet vēl 12,4%, iespējams, atbalstītu. Par "Saskaņas" saraksta līderi Borisu Cilēviču balsotu 3,9% respondentu, bet 10,4% aptaujāto, iespējams, viņu atbalstītu.

"Latvijas faktu" vadītājs sociologs Aigars Freimanis skaidro, ka cilvēki, kuri neplāno balstot par SC, neatbalsta arī tos, kas startē šī politiskā spēka sarakstā. Tikmēr tā dēvēto latvisko partiju vēlētāji pauž pozitīvu vērtējumu arī par tiem kandidātiem, kas piedalās vēlēšanās ne tikai no tā saraksta, par kuru šie cilvēki balsotu.

Par VL-TB/LNNK politiķi Baibu Broku EP vēlēšanās balsotu 4,4% vēlētāju, bet 18% aptaujāto, iespējams, balsotu, savukārt partijas "Latvijas attīstībai" saraksta līderi Andreju Žagaru atbalstītu un, iespējams, atbalstītu attiecīgi 4,7% un 17,2% respondentu. Par vēl vienu "Latvijas attīstībai" pārstāvi Uldi Osi balsotu 1,9% aptaujāto, bet 8,9% vēlētāju, iespējams, balsotu par viņu.

Par pašreizējo EP deputāti un Latvijas Krievu savienības saraksta pirmo numuru Tatjanu Ždanoku savu balsi būtu gatavi atdot 3,8% vēlētāju, un vēl 10,5% aptaujāto, iespējams, balsotu par viņu, bet eiroparlamentārieti un Latvijas Sociālistiskās partijas līderi Alfrēdu Rubiku atbalstītu vai, iespējams, atbalstītu attiecīgi 2,2% un 9,2% respondentu.

Aptaujā piedalījās 853 Latvijas pilsoņi vecumā no 18 līdz 74 gadiem. Aptauja tika veikta, izmantojot tiešās intervēšanas metodi respondentu dzīvesvietās no 14. līdz 24.martam.

Kā ziņots, saskaņā ar "Latvijas faktu" aptaujas datiem maijā gaidāmajās EP vēlēšanās varētu piedalīties 59,1% Latvijas pilsoņu, starp kuriem populārākās partijas ir SC un "Vienotība".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!