Foto: AFP/Reuters/EPA/Scanpix/LETA

Svētdien, 26. maijā, pusnaktī uz pirmdienu tiks paziņoti astoņi ievēlētie Latvijas pārstāvji, kuri turpmākos piecus gadus strādās Eiropas Parlamentā (EP) un līdzdarbosies Eiropas Savienības (ES) likumu izstrādē. Gaidot oficiālo EP vēlēšanu rezultātu paziņošanu, portāls "Delfi" piedāvā teksta tiešraidi.

Portāls "Delfi" sekos līdzi apkopojumiem par potenciālajiem vēlēšanu rezultātiem ES dalībvalstīs, kā arī ziņos no Eiropas vēlēšanu nakts pasākuma ES mājā Rīgā, kurā tiks oficiāli paziņoti EP vēlēšanu Latvijā rezultāti. Pasākumā piedalīsies Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētāja Kristīne Bērziņa, EP biroja Latvijā vadītāja Marta Rībele, politoloģes Žanete Ozoliņa un Iveta Kažoka, pētījumu centra SKDS direktors Arnis Kaktiņš un Rīgas Stradiņa universitātes Eiropas studiju fakultātes lektore Lelde Metla-Rozentāle.

Tāpat Eiropas vēlēšanu nakts pasākumā piedalīsies EP vēlēšanās kandidējošo politisko spēku pārstāvji.

Jāatgādina, ka EP vēlēšanās vēlēšanu komisijām ir jāievēro visām ES dalībvalstīm saistošs noteikums, ka dalībvalstis nedrīkst oficiāli darīt zināmus atklātībai savus balsu skaitīšanas rezultātus, kamēr nav slēgti vēlēšanu iecirkņi dalībvalstī, kuras vēlētāji ir pēdējie, kuri piedalās vēlēšanās.

Pēdējie EP vēlēšanu iecirkņi durvis vērs ciet Itālijā svētdienas, 26. maija, pusnaktī pēc Latvijas laika. Līdz ar to EP vēlēšanu rezultāti svētdienas pusnaktī tiks publicēti un būs pieejami CVK mājaslapā – sadaļā "Vēlēšanu rezultāti".

Ziņots, ka EP vēlēšanās Latvijā nobalsojuši kopumā 473 tūkstoši vēlētāju jeb 33,51% no kopējā vēlētāju skaita, liecina CVK apkopotie dati.

CVK dati liecina, ka kopumā Latvijā ir 1 411 955 balsstiesīgo, kas var piedalīties EP vēlēšanās, bet piedalījušies vēlēšanās ir vismaz 473 095 vēlētāji. Tādējādi 2019. gada EP vēlēšanās piedalījušies procentuāli vairāk vēlētāju nekā 2014. gadā, kad balsot devās 30% jeb 445 225 vēlētāji no visiem balsstiesīgajiem Latvijas iedzīvotājiem.

25. maija EP vēlēšanām Latvijā tika pieteikti 16 partiju un partiju apvienību deputātu kandidātu saraksti. 16 kandidātu sarakstos kopā tika pieteikti 246 deputātu kandidāti. Salīdzinājumam: 2014. gada EP vēlēšanām tika pieteikti 14 deputātu kandidātu saraksti un 170 deputātu kandidāti.

Katrai no dalībvalstīm pienākas atšķirīgs deputātu skaits, kas aptuveni atspoguļo tās iedzīvotāju skaitu. Visvairāk vietu EP - 96 - rezervētas Vācijai, bet vismazākā pārstāvniecība atvēlēta Igaunijai, Kiprai, Luksemburgai, Maltai, kam katrai pienākas pa sešiem deputātiem. Tikmēr Latvija EP būs pārstāvēta ar astoņiem deputātiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!