Foto: AFP/Scanpix
Sorosa fonds – Latvija (SFL) oktobrī uzsāk diskusiju ciklu par dzīves kvalitāti Latvijā, kura ietvaros eksperti izvirzīs piedāvājumus ilgtspējīgai un harmoniskai Latvijas attīstībai. Interesenti diskusijas varēs vērot tiešraidē portālā "Delfi".

Pirmā diskusijā notiks trešdien, 23. oktobrī, plkst. 14:30 "Astor Riga hotel" un tās temats būs "Teritorijas attīstība un izaicinājumi Latvijas sabiedrībai". Diskusiju dokumentu, kas kalpos par pamatu sarunai, izstrādājis sociālantropologs Viesturs Celmiņš. Sarunā piedalīsies arī labklājības ministre Ilze Viņķele (envy), Vides un reģionālās attīstības ministrijas valsts sekretārs Aleksandrs Antonovs, Lielo pilsētu asociācijas izpilddirektors Māris Kučinskis, Pašvaldību savienības priekšsēdētājs Andris Jaunsleinis, investīciju baņķieris Ģirts Rungainis, SFL Pārmaiņu skolu programmas eksperte Evija Kļave un citi. Diskusiju vadīs Juris Ozoliņš.

"Lai arī ar attīstību visbiežāk saprotam iedzīvotāju skaita pieaugumu, tautsaimniecības intensifikāciju un jaunu teritoriju labiekārtošanu, realitātē, vairāk nekā puse (54%) no Eiropas pilsētām sarūk. Iedzīvotāji noveco, darbaspējīgie emigrē labāka darba meklējumos, bet atlikušie nereti neatbilst tirgus pieprasījumam. Sarūk arī sociālo pakalpojumu klāsts, tajā pašā laikā infrastruktūras uzturēšanas izmaksas pieaug. Pilsētas sāk darboties pusslodzes režīmā. Sarukšana ir izplatītākais fenomens pat straujas urbanizācijas apstākļos," skaidro Celmiņš.

"Kā Latvija rīkosies, atbildot uz šo izaicinājumu? Kā realitātē varētu izskatīties resursu koncentrācija lielākos novados? Kas notiks ar iedzīvotājiem, dzīves kvalitāti un sociālajiem pakalpojumiem mazāk kompaktajās pusslodzes pilsētās un lauku teritorijās? Šie ir daži jautājumi, uz kuriem meklēsim atbildes diskusijā."

Diskusiju materiāls "Sarukšana. Resursu koncentrācija un pusslodzes pilsētas" pieejams tiešsaistē.

Diskusiju ciklu organizē Sorosa fonds – Latvija un tā programmu direktore Ieva Morica, enerģētikas eksperts Juris Ozoliņš, sociālantropologs Viesturs Celmiņš, RTU profesors Gatis Bažbauers un transporta eksperts Tālis Linkaits.

Tiešraides skatītāji ir aicināti uzdot savus jautājumus ekspertiem komentāros pie tiešraides vai tviterī (#SFLdiskusija).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!