Foto: F64
Līdz piektdienas vakaram Ventspils mēram Aivaram Lembergam Anglijas tiesai ar zvērestu būs jāapliecina savu aktīvu sarakstu, tā otrdien nosprieda Anglijas un Velsas Augstākā tiesa, vēsta portāls "Pietiek.com".

Lembergs ar advokāta starpniecību tiesu mēģinājis pārliecināt, ka pret viņu vērstā koncerna "Vitol" prasība esot politiski un ļaunprātīgi motivēta un ka tiesa nemaz neesot tiesīga to viņam pieprasīt, turklāt viņam nogādātais tiesas lēmums par iespējamo Lemberga aktīvu arestu neesot iztulkots latviski.

Taču Anglijas un Velsas Augstākā tiesa otrdien ir noraidījusi visus Lemberga aizstāvības argumentus. Pats Lembergs nevēlējās portālam atbildēt, kā viņš gatavojas rīkoties tālāk.

Aģentūra LETA iepriekš vēstīja, ka noteiktajā termiņā Lembergs Anglijas tiesā nekādu zvērestu neesot devis. Lembergs pastāstījis: "Pēdējo reizi zvērestu esmu devis Padomju armijā 1976.gadā".

Aprīļa sākumā "Delfi" rīcībā nonāca Anglijas tiesas prasības nodrošinājuma lēmums, kurš uzskaita virkni aktīvu, kurus tiesa interpretējusi kā Lemberga īpašumus. Šajā lēmumā Lembergam tiesa uzlika par pienākumu ar zvērestu atklāt visus savus aktīvus visā pasaulē, kuru vērtība pārsniedz 10 tūkstošus mārciņu, "vienalga, vai tie ir uz viņa vārda, vai nē, un vai tie ir viņam individuāli piederoši vai kopīpašumā".

Lembergs iepriekš ar tiesneša atļauju esot ārstējies Vācijā, tāpēc Anglijas un Velsas Augstākā tiesa līdz 9.maijam pagarinājusi termiņu atbildes sniegšanai par viņam piederošajiem aktīviem.

Anglijas un Velsas Augstākajā tiesā vērsies "Ventspils naftas" īpašnieks "Vitol group", kas prasa Lembergam rezervēt 135 miljonus dolāru, jo uzskata, ka tik daudz ar Ventspils mēru saistītie cilvēki esot izzaguši no "Ventspils naftas" meitaskompānijas "Latvijas kuģniecība". Zagšana vēl jāpierāda, bet, lai nodrošinātos, "Vitol" Londonā iesniedzis īpašumu sarakstu, kuru saimnieks esot Lembergs. Atbilstoši anglosakšu tiesību sistēmai Lembergam ar zvērestu esot jāapliecina, vai tie ir vai nav viņa īpašumi. Tiesa liek zvērēt arī par aiz vairākiem ofšoriem ("Barlette Investment Corporation", "Selda Resources Inc.", "Gradale Business Corp.") paslēptiem 85 miljoniem dolāru Luksemburgas bankā, kurus pirms trīs gadiem arestēja Latvijas prokuratūra, ziņoja raidījums.

Lembergam, lai atbildētu un nodotu zvērestu, uz Londonu neesot jābrauc - savu vārdu patiesumu viņš varot apliecināt pie notāra vai arī, dodoties uz Lielbritānijas vēstniecību.

Paziņojumā medijiem Lembergs iepriekš norādīja, ka visus savus īpašumus esot deklarējis ikgadējā valsts amatpersonas deklarācijā, tāpēc viņu nebiedējot uzliktais pienākums ar zvērestu Anglijas un Velsas Augstākajai tiesai atklāt visus aktīvus, kas viņam pieder visā pasaulē un kuru vērtība pārsniedz 10 000 mārciņu (7970 latu).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!