Foto: LETA
Nokavējot tikšanos par 20 minūtēm, bijušais Valsts prezidents Valdis Zatlers ceturtdienas pēcpusdienā Jelgavā prezentēja Zatlera Reformu partijas (ZRP) redzējumu par Latvijas nākotni. Krietns pulks jelgavnieku, kas bija atnākuši uz tikšanos, daļu ideju atbalstīja, taču raisīja arī diskusijas, kāpēc pārmaiņas nenotika jau, viņam prezidenta krēslā esot.

Uz tikšanos sanākušie eksprezidentu sagaidīja, pieceļoties kājās, uz ko Zatlers atbildēja ar aicinājumu ātrāk ķerties "pie lietas". Atnākušo rindās manīja Jelgavas Domes priekšsēdētāja vietnieku Aigaru Rubli, deputātus Andreju Eihvaldu un Anatoliju Ļitvinovu, vairākus LPP/LC pārstāvjus – Ingu Svarinsku, Jāni Ābeli. Tāpat klausīties atnāca arī aktīvists Kārlis Rimša, advokāts Normunds Rečs, kurš aktīvi iesaistījās diskusijās, uzņēmējs Kaspars Soļims un citi. Lai arī daļa sēdvietu Jelgavas kultūras nama trešā stāva zālē palika tukšas, sanākušo bija vairāk par 80.

Bijušais prezidents sola, ka viņa vadītajā partijā nebūs pārsimts biedru, trīs līderi un viens saimnieks: "Trīs gadu laikā partijā jābūt no septiņiem līdz desmit tūkstišiem biedru, kas katrs jutīs piederību tai un valstij." Par saviem partijas biedriem viņš redz jaunus cilvēkus ar bērniem, kas negrasās pamest valsti.

Kā viens no šādiem piemēriem esot arī trīs bērnu tēvs "SEB dzīvības apdrošināšanas" bijušais valdes loceklis Jānis Ozoliņš, kas šo amatu atstāja, lai pievienotis ZRP. Tieši viņa prezentācijas par ekonomikas attīstības programmu un demogrāfiskās situācijas uzlabošanos jelgavniekos izsauca diskusijas. Ozoliņš pavēstīja, ka 2014.gadā Latvija pelnīs vairāk nekā tērēs, jo partijas mērķis ir bezdeficīta budžets. Tāpat partijas programmā plānots ierakstīt nekustamā īpašuma nodokļa palielināšanu, taču ar iespēju pašvaldībām noteikt sociālās grupas, kurām piešķirt atvieglojumus.

Partija paredzējusi, ka valstij izdevīgāk ir nevis maksāt bērnu pabalstus, bet noteikt vecākiem ar diviem un vairāk bērniem ienākuma nodokļa atlaides. Demogrāfisko situāciju plānots uzlabot arī ar bezmaksas bērnudārzu piešķiršanu un nepilna darba laika noteikšanu māmiņām pēc bērna kopšanas atvaļinājuma.

"Radās sajūta, ka Zatlers visus uzskata par muļķiem un partijas programma ir domāta bērniem. Idejas ir utopiskas un neīstenojamas, jo, kur ņemsim naudu, tā arī nesapratu," teic jelgavniece Sarmīte Vilimsone, kura tikšanās nosēdēja vien stundu, jo "neko jaunu jau nedzirdēju".

Visu laiku tikšanos nevēroja arī Rublis, kurš to apmeklēja, atvaļinājumā esot. Viņš par dzirdēto ir skeptisks, jo idejas, kuras skanēja Jelgavā, bija zināmas jau iepriekš, taču V.Zatlers, vēl prezidents būdams, tās nez kāpēc nav īstenojis.

"Zz.lv" novēroja, ka diskusiju pameta arī daudzi citi jelgavnieki.

Kritiku izpelnījās arī domes deputāts Ļitvinovs, kurš diskusijā iesaistījās vairākkārt, aizstāvot nepilsoņu tiesības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!