Foto: LETA

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības (VARAM) ministrs Edmunds Sprūdžs (ZRP) trešdien nomainījis ar ES fondu naudas apguvi saistītās valsts SIA "Vides projekti" valdi, ar ministrijas līdzšinējo – Zaļo un zemnieku savienības - politisko vadību saistītus cilvēkus aizstājot ar Zatlera reformu partijas (ZRP) pārstāvjiem, vēsta portāls "Pietiek.com".

Sprūdžs Vides projektu līdzšinējai vadībai pārmet "politisko mazspēju un neieinteresētību", kā rezultātā iestādei izveidojies vairāk nekā 100 000 latu nodokļu parāds, ziņo portāls.

"Pietiek.com" norāda, ka līdz šim VSIA "Vides projekti" valdē bija trīs locekļi. Bez Vides projektu ilggadējā valdes priekšsēdētāja Ivara Ozoliņa tajā darbojās arī divi ZZS pārstāvji – bijušā vides ministra Raimonda Vējoņa ilggadējs padomnieks, Latvijas Zaļās partijas biedrs Henrijs Avots un Latvijas Zaļās partijas biedrs Mārtiņš Jirgens, kurš arī ir regulārs ZZS ziedotājs.

No jauna VSIA "Vides projekti" valdē ieceltais Guntars Viziņš ir ZRP Ētikas komisijas vadītājs, viņam ir politologa izglītība. Otrs valdē ieceltais – Aigars Lisovskis – Saeimas vēlēšanās ar 23. numuru kandidēja no ZRP saraksta Vidzemē. Viņš ir uzņēmējs ar ekonomista izglītību, informē "Pietiek.com".

Sprūdžs noliedz, ka politiskā piederība bijis kritērijs abu iecelšanai. Jautājums neesot bijis atliekams, jo līdzšinējai valdei beidzies pilnvaru termiņš un pēc vairāku kandidātu izvērtēšanas ministrs nolēmis tās sastāvu samazināt, virzot Viziņu un Lisovski.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs "Pietiek.com" uzsvēris, ka izmaiņas VSIA "Vides projekti" ir veiktas pēc tam, kad atklāti saimnieciskās neizdarības fakti. Iestādei konstatēts vairāk nekā 100 000 latu liels nenomaksāto nodokļu parāds, informēja ministrs. "Pietiek.com" pārliecinājies, ka Vides projektu finanšu pārskatā par 2010. gadu norādīts 109 704 latu liels parāds par nenomaksātajiem nodokļiem un valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām. Gada laikā šis parāds trīskāršojies, jo 2009. gadā bijis 31 399 latu liels.

"Iestāde ir nolaista politiskās mazspējas un neieinteresētības dēļ un iet uz likvidāciju šā gada laikā," norādīja Sprūdžs. Tieši šī apsvēruma dēļ esot izraudzīti VSIA "Vides projekti" jaunie valdes locekļi – gan Lisovskim, gan Viziņam esot atbilstoša pieredze. "Tas, ka ir ZRP biedri, tas šajā gadījumā nebija kritērijs, abi ir ar pieredzi tieši struktūru reorganizācijā," apgalvo Sprūdžs.

Portāls ziņo, ka "Lursoft" datubāzē redzams - VSIA "Vides projekti" pēdējo gadu laikā ņēmusi divus kredītus "SEB bankā", ieķīlājot visu iestādes mantu. 2011. gada 15.septembrī reģistrēta komercķīla ar nodrošinātā prasījuma maksimālo summu - 45 000 latu. Tajā pašā datumā dzēsta 2009. gada 13. maijā reģistrētā komercķīla ar nodrošināto prasījuma maksimālo summu - 135 000 latu.

Vides projekti līdz šim nodarbojušies ar vides investīciju projektu ieviešanu, vadību un uzraudzību, kas finansēti no valsts budžeta, ES fondu un citiem līdzekļiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!