Foto: DELFI

Ventspils mērs Aivars Lembergs (ZZS) pārkāpj drošības līdzekli, jo faktiski pilda domes priekšsēdētāja funkcijas, teikts Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) nosūtītajā atzinumā Ģenerālprokuratūrai, vēsta portāls "Pietiek.com".

Valsts apsūdzības uzturētāju grupas Lemberga krimināllietā vecākais prokurors Juris Juriss bija vērsies VARAM, lai gūtu apstiprinājumu Ģenerālprokuratūras pārliecībai, ka Lembergs pārkāpis pirms gandrīz pieciem gadiem noteikto aizliegumu pildīt Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja pienākumus un Ventspils brīvostas valdes priekšsēdētāja pienākumus.

VARAM atzinumā teikts, ka Lembergs faktiski pilda Ventspils domes priekšsēdētāja pienākumus, ko viņam liedz uzliktais drošības līdzeklis.

"Gadījumā, ja persona publiski pauž viedokli jautājumos, kas saistīti ar noteiktam amatam - pašvaldības domes priekšsēdētājam - piemītošām pilnvarām, tā veic minētā amata pienākumus. Līdz ar to, ministrijas ieskatā, persona, publiski kā pašvaldības domes priekšsēdētājs paužot viedokli un skaidrojot sabiedrībai pašvaldības pieņemtos lēmumus, rīkojas attiecīgās pašvaldības domes vārdā. Tādējādi arī minētā persona veic pašvaldības domes priekšsēdētāja pienākumus," esot teikts VARAM atzinumā.

Kā apgalvoja viens no valsts apsūdzības uzturētājiem šajā Lemberga prāvā prokurors Juris Juriss, viņš šodien atzinumu no VARAM nav saņēmis. Prokurors lielāko dienas daļu gan bijis tiesā, bet pēcpusdienā atradies savā darba vietā, bet atzinumu nav saņēmis. VARAM pārstāvji uz telefona zvaniem neatbildēja.

Savukārt Lembergs uzsvēra, ka nepilda domes priekšsēdētāja pienākumus un līdz ar to viņš nekādu drošības līdzekli nepārkāpj. Viņš piebilda, ka VARAM kompetencē nav drošības līdzekļa izvērtēšana.

Jau ziņots, ka prokurors tika prasījis paskaidrojumus par Lemberga vešanu uz tiesu ar luksus klases automašīnu "Audi A8L". Ventspils brīvostas pārvaldnieks Imants Sarmulis Ģenerālprokuratūrai sniegtajā atbildē norādījis, ka "Lembergs ir Ventspils brīvostas valdes loceklis, un valdes locekļiem nav noteiktu pienākumu".

Savukārt Lembergs iepriekš apgalvoja, ka nezinot, kam pieder limuzīns "Audi A8L", ar kuru viņš tiek vests uz tiesas sēdēm. Lembergs aģentūrai LETA arī teica, ka nezina, kurš maksā par degvielu, kas tiek pildīta šīs automašīnas bākā. Par personīgajiem līdzekļiem Ventspils mērs benzīnu lejot vienīgi tad, kad brauc privātās darīšanās.

Jautāts, vai no Ventspils uz Rīgas apgabaltiesu viņš diendienā braukā kā privātpersona vai amatpersona, Lembergs atbildēja, ka galvaspilsētā viņam tāpat esot virkne citu darīšanu kā amatpersonai un tiesa neesot vienīgais iemesls, kādēļ jāmēro tālais ceļš uz Rīgu.

Kā liecina aģentūras LETA novērojumi, kopš 2011.gada rudens Ventspils mērs uz krimināllietas izskatīšanu Rīgas apgabaltiesā regulāri tiek atvests ar gaišpelēku limuzīnu "Audi A8L". Pirms tam viņš braukāja nedaudz vecākā "Audi".

Kā ziņots, Lembergu prokuratūra apsūdz par kukuļņemšanu sevišķi lielos apmēros, par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu un citas mantas legalizēšanu, par dienesta viltojumu, par piedalīšanos mantiskos darījumos, kuri viņam saistībā ar dienesta stāvokli bijuši aizliegti, kā arī par ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmantošanu un citiem noziegumiem.

Lembergs nesaprot un neatzīst viņam celtās apsūdzības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!