Foto: LETA
No Zatlera Reformu partijas (ZRP) atsķēlušos sešu deputātu grupa cenšas panākt savulaik no "Vienotības" kopā ar Klāvu Olšteinu aizgājušā Guntara Galvanovska iecelšanu Satiksmes ministrijas (SM) parlamentārā sekretāra amatā, ceturtdien vēsta portāls "pietiek.com", atsaucoties uz tā rīcībā esošo informāciju. Galvanovski ZRP valde trešdienas vakarā izlēma izslēgt no partijas par nesaskaņotu un neētisku individuālu deputātu priekšvēlēšanu kampaņas organizēšanu.

Portāls norāda, ka apšaubāmās reputācijas dēļ Galvanovskis atšķirībā no Olšteina netika iekļauts ZRP deputātu kandidātu sarakstā. Partijas iekšienē tas neoficiāli skaidrots ar Galvanovska apšaubāmo reputāciju. "Pietiek.com" iepriekš rakstījis, ka viņa vārds figurē kriminālprocesā par kredītu izkrāpšanu "Privat Bank" Valmieras filiālē laikā, kad viņš to vadīja. Galvanovskim lietā ir liecinieka statuss.

Kā vēstīts, premjers Valdis Dombrovskis (V) 18. oktobrī ar sešiem ZRP šķeltniekiem vienojās, ka viņi iesaistīsies topošās valdības darbā, kopā ar "Vienotību" uzņemoties atbildību par bezpartejisko satiksmes ministru Aivi Roni. Trešdien premjera birojā portālam uzsvēra, ka šī politiskā vienošanās nav paredzējusi ZRP šķeltniekiem tiesības nominēt parlamentāro sekretāru, tomēr tiek sagaidīts, ka ar šo sešu neatkarīgo deputātu grupu konsultēsies šajā jautājumā.

"No Ministru prezidenta biroja netiek izdarīts spiediens par konkrētu kandidatūru Satiksmes ministrijas parlamentārā sekretāra amatam," uzsvēra Dombrovska preses sekretārs Mārtiņš Panke. Jaunais satiksmes ministrs Aivis Ronis norādīja, ka par parlamentārā sekretāra kandidatūru vēl domā.

Pats Galvanovskis portālam apstiprināja, ka Olšteins, kurš ir šķeltnieku neformālais līderis, aptuveni pirms nedēļas viņam ir piedāvājis kļūt par SM parlamentāro sekretāru. "Man bija saruna ar Klāvu, viņš prasīja, vai es gribētu darboties kā parlamentārais sekretārs Satiksmes ministrijā, ja būtu tāda iespēja. Es gribu darboties politikā, mani politika interesē, un es būtu gatavs darboties kādā amatā parlamentā vai izpildvarā," stāstīja Galvanovskis.

Viņš portālam atzina, ka Olšteins pirms vairākiem mēnešiem viņu iepazīstinājis ar apsardzes firmas "TM security" īpašnieku Mārtiņu Tenbergu, kurš iepriekš ticis dēvēts par ZRP pelēko kardinālu, bet tagad tiek uzskatīts par ārējo spēku, kas stāv aiz partijas sašķelšanas. Pēc Galvanovska vārdiem, tas bijis kaut kad pavasarī, pirms ZRP dibināšanas. Saruna notikusi trijatā un bijusi vispārīga, trijotne apspriedusi politiku.

To, ka Galvanovska kandidatūra SM parlamentārā sekretāra amatam tiek apspriesta, portālam zināms no avotiem valdībā. Tāpat neoficiāli zināms, ka bezpartejiskais Ronis piekritis satiksmes ministra amatam ar nosacījumu, ka viņam nebūs politiski sasietas rokas, tostarp būs izvēles brīvība kadru jautājumos.

Kā vēstīts, ZRP valde trešdien iepazinās ar Ētikas komisijas pārbaudes lietu par nesaskaņotu un neētisku individuālu deputātu priekšvēlēšanu kampaņas organizēšanu, kuras rezultātā atsevišķi deputātu kandidāti no zemām vietām sarakstos tika ievēlēti Saeimā, tai skaitā seši no ZRP izstājušies deputāti. Valde secināja, ka šīs kampaņas īstenojuši ZRP biedri-dibinātāji Kārlis Gudonis un Guntars Galvanovskis, kas abi par to tika izslēgti no partijas.

Jau ziņots, ka dienu pirms 11.Saeimas sanākšanas seši no ZRP ievēlētie deputāti Klāva Olšteina vadībā atšķēlās no ZRP, un vēlāk izveidoja neatkarīgo deputātu grupu. Iepriekš izveidotajai ZRP, "Vienotības" un Nacionālās apvienības veidotajai koalīcijai kopumā 11.Saeimā bija 56 balsis no 100, taču "Olšteina sešinieka" aiziešana atņēma koalīcijai vairākumu Saeimā.

Lai gan Olšteina grupa parakstīja dokumentus par atbalstu "reformu un tiesiskuma koalīcijai" un Dombrovska valdībai, tomēr Valsts prezidents Andris Bērziņš apšaubīja viņu uzticamību un aicināja meklēt citu koalīcijas modeli, kam būtu stabilāks vairākums, taču tas neizdevās un Dombrovska valdības koalīciju veido ZRP, "Vienotība" un Nacionālā apvienība un "Olšteina sešinieks".

ZRP vadītājs, eksprezidents Valdis Zatlers sešu no partijas ievēlēto 11.Saeimas deputātu lēmumu dienu pirms jaunā parlamenta sanākšanas izstāties no partijas vērtēja kā nepieredzētu cilvēcisku un politisku cinismu. ZRP atklāja, ka "Olšteina grupas" cilvēki pirms 11.Saeimas vēlēšanām izsūtījuši gan reklāmas avīzes, gan izvietojuši reklāmas reģionālajā presē, izceļot atsevišķus kandidātus, "tā sevi pabīdot uz augšu". Turklāt šāda rīcība neesot bijusi saskaņot ar partiju.

10.Saeimas deputāts Guntars Galvanovskis kopā ar Olšteinu jūlija sākumā nolēmuši pārtraukt savu darbību partijā "Jaunais laiks" un politisko partiju apvienībā "Vienotība", paziņojot, ka politikā jānāk jaunajai paaudzei un solot pievienoties Zatlera partijai, par kuras veidošanu tobrīd gan vēl nebija pilnīgas skaidrības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!