Foto: Shutterstock
Vai vakcīna vēl vairāk nesabojās manu trauslo veselību? Vai tā neradīs nevēlamas blakusparādības? Vai uz veciem cilvēkiem tā iedarbojas? Vai vakcīnas ir drošas un Covid-19 – tiešām tik bīstams, kā runā? Tā ir daļa no jautājumiem, ar ko regulāri sastopas ģimenes ārsti, mēģinot pārliecināt vakcinēties smagas vai pat nāvējošas saslimšanas riskam visvairāk pakļautos pacientus.

Statistika liecina, ka lielākā daļa no augstākā riska grupā ietilpstošajiem iedzīvotājiem joprojām nav saņēmusi pat pirmo vakcīnas devu. Daļa senioru joprojām gaida rindā, neraugoties uz to, ka sociālās tīklošanās vietnes ir pārpludinātas ar bildēm, kurās savus apliecinājumus par vakcināciju rāda krietni jaunāka gadagājuma ļaudis. Daudzi sirmgalvji vēl šaubās un uz potēšanos nav pieteikušies.

Samazinātos mirstība

"Tie, kas varēja vakcinēties mēnešiem ilgi," infektologs Uga Dumpis kodolīgi raksturo Covid-19 pacientus, kuri patlaban ārstējas slimnīcā. To sirdzēju spektrs, kuriem Covid-19 attīstās tiktāl, ka bez slimnīcu palīdzības neiztikt, ir visai plašs vīrusa neprognozējamās dabas dēļ, bet stacionēto pacientu pamata auditorija tomēr ir izkristalizējusies pārliecinoši – tā ir vecāka par 60 gadiem vai arī sirgst ar kādām hroniskām kaitēm. Līdz ar to pārlieku maza riska grupu vakcinācijas aptvere nozīmē, ka slimnīcām vēl kādu laiku par ārkārtas režīma beigšanos ir jāaizmirst.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!