Foto: LETA
Jaunveidojamās valdības potenciālie sadarbības partneri vienojušies, ka demogrāfija būs viena no valdības prioritātēm, bet jautājums, kā to stiprinās, vēl ir atvērts, pēc darba sanāksmes atzina premjera amata kandidāts Krišjānis Kariņš (JV).

Piektdien premjera amata kandidāts Kariņš aicināja uz tikšanos jaunveidojamās valdības ministru amata kandidātus, valdību veidojošo Saeimas frakciju un partiju vadītājus, lai darba sanāksmē pārrunātu valdības deklarācijas sagatavošanas gaitu un vienotos par turpmāko tās izstrādi.

Pēc tikšanās Kariņš uzsvēra, ka visi potenciālie sadarbības partneri ir vienisprātis, ka demogrāfija ir svarīga. Tāpat ir panākta vienošanās, ka Ministru kabinets netiks paplašināts. Vienlaikus gan nav rasta forma, kādā veidā demogrāfija tiks stiprināta.

Savukārt partiju apvienības "Attīstībai/Par!" līdzpriekšsēdētājs Juris Pūce informēja, ka notiks demogrāfijas lietu atbildības koncentrēšana un tieši Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"—"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" (NA) būs atbildīga par šo jautājumu.

Potenciālie sadarbības partneri cer, ka ar juridisko risinājumu, kā NA strādās ar šo jautājumu, nāks klajā pats Kariņš. Arī NA līderis Roberts Zīle uzsvēra, ka tas ir "atvērts jautājums", kā tiks uzraudzīta šī joma. Vienlaikus viņš piebilda, ka demogrāfija tiek skatīta plašākā kontekstā nekā tikai dzimstības atbalstīšana. Demogrāfija skar arī reemigrāciju, imigrāciju un daudzus citus jautājumus, uzsvēra NA līderis.

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka Valsts prezidents Raimonds Vējonis pirmdien pēc tikšanās ar partiju apvienības "Jaunā Vienotība" premjera amata kandidātu Kariņu nolēma uzticēt valdības veidošanu tieši "Jaunās Vienotības" izvirzītajam Ministru prezidenta amata kandidātam.

Plānots, ka Kariņa valdību bez "Jaunās Vienotības" veidos arī Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"—"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" (NA), Jaunā konservatīvā partija, "KPV LV" un partiju apvienība "Attīstībai/Par!".

"Jaunā Vienotība" bez Ministru prezidenta amata vēlas arī uzņemties atbildību par Finanšu ministriju un Ārlietu ministriju. Plānots, ka finanšu ministrs būs Jānis Reirs (JV), savukārt ārlietu – Edgars Rinkēvičs (JV).

Partijai "KPV LV" piedāvāts uzņemties rūpes par Iekšlietu ministriju, Ekonomikas ministriju un Labklājības ministriju, savukārt Jaunajai konservatīvai partijai – par Tieslietu ministriju, Satiksmes ministriju un Izglītības un zinātnes ministriju. Iekšlietu ministram nominēts Sandis Ģirģens ("KPV LV"), ekonomikas – Didzis Šmits ("KPV LV"), labklājības – Ramona Petraviča ("KPV LV"), tieslietu – Jānis Bordāns (JKP), satiksmes – Tālis Linkaits (JKP), izglītības un zinātnes – Ilga Šuplinska (JKP).

Plānots, ka partiju apvienība "Attīstībai/Par!" atbildēs par Aizsardzības ministriju, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju un Veselības ministriju. Aizsardzības ministra krēslam partiju apvienība virza Arti Pabriku (A/P), par reģioniem atbildēs Juris Pūce (A/P), bet veselības ministra amatam virzīta Ilze Viņķele (A/P).

Savukārt NA piedāvāts kultūras ministra un zemkopības ministra amats. Kultūras ministres amatā NA piedāvā esošo ministri Daci Melbārdi (NA), bet zemkopības ministra amatā – Kasparu Gerhardu (NA).

Valdības deklarāciju plānots sagatavot divu nedēļu laikā, lai janvāra ceturtajā nedēļā Saeimā varētu notiks balsojums par uzticības izteikšanu Kariņa vadītajai valdībai.

Jāatgādina, ka jau četrpadsmito nedēļu norisinās valdības veidošanas sarunas. Neilgi pēc 13. Saeimas deputātu mandātu apstiprināšanas Valsts prezidents kā premjera amata kandidātu nominēja JKP līderi Jāni Bordānu, taču viņa centieni izveidot valdību nebija sekmīgi. Arī "KPV LV" līdera Alda Gobzema, kuru prezidents nominēja 26. novembrī, centieni nevainagojās panākumiem. Kā trešo premjera amata kandidātu Vējonis nominēja Kariņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!