Foto: LETA
Partijas "Gods kalpot mūsu Latvijai" (GKML) un "Kristīgi Demokrātiskā Savienība" aicina valdību neatbalstīt Stambulas konvencijas ratificēšanu norādot, ka tā uzspiež "svešu ideoloģiju un sabiedrības normas", šodien konferencē pauda GKML pārstāvis Andrejs Požarnovs.

Požarnovs konferencē pauda abu partiju kopējo nostāju saistībā ar Stambulas ratificēšanas procesu Latvijā. Viņš norādīja, ka "kopš Latvijas ir iestājusies Eiropas Savienībā (ES) mēs paklausīgi pildām visu, ko nosaka rietumu kaimiņi - laist citas veikalu ķēdes valstī, tas ir labi, adoptēt bērnus uz ārzemēm - arī labi, nodot masu informācijas līdzekļus ārvalstu investoriem - arī tas esot labi."

Par to ES solot labklājību un dzīves līmeņa kāpšanu, taču realitāte esot pilnīgi pretēja, jo "nodokļu politika liek uzņēmējiem reģistrēties ārzemēs, skolas tiek slēgtas, izmirst ciemati un pensionāri dzīvo nabadzībā," uzskata Požarnovs.

Politiķis ir pārliecināts, ka, lai gan saskaņā ar Labklājības ministrijas teikto Konvencija skar tikai jautājumu par vardarbību pret sievietēm, tā patiesībā aptver daudz plašākas nozares. "Konvencija definē jēdzienu "sociālā dzimte" jeb "gender" un šajā jēdzienā ieskaitītas tiek transpersonas, pretējā dzimuma apģērba nēsātāji, transeksuāļi un citas personu grupas, kas neatbilst priekšstatam par sabiedrībā izveidojušos redzējumu par sievieti un vīrieti," viedokli pauda politiķis.

Viņš uzskata, ka no Rietumu valstīm uzspiestā pārliecība ilgtermiņā apdraud kristīgās normas un globālie procesi Latvijā un Eiropā ilgtermiņā apdraud Latvijas valsts suverenitāti un uzspiež svešu ideoloģiju un normas.

Viņš pauda, ka Konvencijas pieņemšana uzliek pienākums veikt pasākumus, lai visu līmeņu mācību programmās runātu par sociālo dzimti, kas nozīmē, ka izpratni par viendzimumu audzināšana bērniem tiks mācīta jau no bērnudārza un liks viņiem atbalstīt visu, izņemot tradicionālo ģimeni.

Partijas pārstāvis skaidroja, ka no juridiskā viedokļa Latvijai nav pienākums šo konvenciju ratificēt, ja tā neatbilst valsts Satversmei, taču, lai izpildītu tajā noteiktās normas "nāksies interpretēt Latvijas valsts Satversmē teikto un to mainīt", uzskata Požarnovs.

Kristīgi demokrātiskās partijas pārstāvis Mareks Raups kopā ar kolēģi aicināja neatbalstīt konvencijas ratificēšanu un norādīja, ka, lai novērstu vardarbību pret sievietēm, Latvija pati ir spējīga īstenot vairākus pasākumus.

Kā ziņots, ir izsludināts likumprojekts Eiropas Padomes (EP) Konvencijas par vardarbības pret sievietēm un vardarbības ģimenē novēršanu un apkarošanu, kas plašāk pazīstama kā Stambulas konvencija, ratificēšanu. Likumprojekts paredz, ka Latvija pieņem un apstiprina konvenciju, kuru pērn 18.maijā Bulgārijā, Sofijā, parakstīja labklājības ministrs Jānis Reirs (V).

Taču vairāki politiķi norāda, ka dokumentā esot normas, kas neesot saistītas ar vardarbības novēršanu, bet varētu būt pretrunā ar tradicionālajām vērtībām. Tiek norādīts, ka šīs lietas nevarētu tikt atbalstītas, taču vairāki partiju vadītāji norādījuši, ka par to spriedīs tad, kad likumprojekts tiks virzīts skatīšanai Saeimā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!