Foto: LETA

Rīgas domes opozīcijas partijas pieprasa domes vadībai atslepenot advokātu biroja SIA "Novius" atzinumu, kurā izvērtēta iespējamā vēršanās ar regresa prasību pret bijušo SIA "Rīgas satiksme" valdi, ziņo pašvaldībā.

"Rīgas satiksme" piesaistīja advokātu biroju SIA "Novius", lai vērtētu iepriekšējās valdes un citu atbildīgo amatpersonu pieņemto lēmumu tiesiskumu un viņu darbību rezultātā iespējami nodarītos finansiālos zaudējumus.

Kā savā iesniegumā Rīgas domes priekšsēdētājam Oļegam Burovam (GKR) norāda domnieki, uz sistēmisko korupciju un nesaimnieciskumu "Rīgas satiksmē" norāda gan Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja sāktie kriminālprocesi, kuros ir iesaistīti bijušie uzņēmuma valdes locekļi un bijušais kapitāldaļu turētājs Nils Ušakovs (S), gan auditorkompānijas "Ernst&Young" konstatētie fakti, par kuriem Valsts policija ir sākusi izmeklēšanu.

"Sabiedrībai ir tiesības nepastarpināti zināt, vai advokātu biroja atzinumā ir konstatēts pietiekams pamats vērsties pret atbildīgajām amatpersonām ar regresa prasību, lai piedzītu Rīgas pilsētas pašvaldībai radītos zaudējumus," uzskata opozicionāri.

Ņemot vērā minēto, domnieki pieprasa Burovam rīkoties, lai šo ziņojumu padarītu pieejamu sabiedrībai, noņemot ierobežotas pieejamības statusu.

Pieprasījumu Burovam parakstījuši visu opozīcijas frakciju vadītāji.

Kā ziņots, Rīgas domes deputāta Valtera Berga (JKP) ieskatā, neatkarīgi eksperti konstatējuši, ka pašvaldībai ir tiesisks pamats vērsties tiesā pret bijušo SIA "Rīgas satiksme" valdi, lai piedzītu vairāku miljonu eiro apmērā lēšamus zaudējumus.

Pēc domnieka teiktā, viņš ir iepazinies ar advokātu biroja SIA "Novius" atzinumu, un, viņaprāt, tajā ir konstatēts pietiekams pamats vērsties pret bijušo "Rīgas satiksmes" valdi ar regresa prasību. "Advokāti secinājuši, ka iepriekšējā valde nav rīkojusies kā krietns un rūpīgs saimnieks," pauda Bergs.

"Rīgas satiksme", komentējot "Novius" atzinumu, aģentūrai LETA apstiprināja, ka iepriekšējās valdes atbildības izvērtēšanai tiešām tika piesaistīts advokātu birojs, taču atzinumā ietvertā informācija esot konfidenciāla un neesot izpaužama.

Tikmēr "Rīgas satiksmes" kapitāldaļu turētājs un Rīgas vicemērs Vadims Baraņņiks arī pēc advokātu biroja sniegtā atzinuma pagaidām neredz pamatu vērsties tiesā ar regresa prasību pret bijušo "Rīgas satiksmes" valdi.

Pēc viņa teiktā, advokāti savā atzinumā neesot konkrēti norādījuši, ka valdes locekļi apzināti vienā vai otrā gadījumā būtu pārkāpuši likumu. "Es ļoti piesardzīgi uz to skatos, tādēļ lūdzu precizēt arī tiesu praksi šādās situācijās, taču tādu precedentu ir ļoti maz. Viņi arī nevar konkrēti pateikt, ka mēs tiesā uzvarēsim, jo viņi nav tiesa. Bet, ja es vērsīšos ar nepamatotu prasību, man par to būs jāatbild," izteicās Baraņņiks.

"Rīgas satiksme" pret Bergu vērsusies policijā par it kā ierobežotas pieejamības informācijas izpaušanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!