Foto: LETA
Saistībā ar neatbilstībām augstākās izglītības studiju programmu izvērtēšanā rosina sākt disciplinārlietu pret Valsts izglītības attīstības aģentūras (VIAA) direktori Ditu Traidās, viņas vietnieci, Struktūrfondu vadības un kontroles departamenta direktori Elitu Zondaku un Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) valsts sekretāres vietnieci Laumu Sīku.

Kā liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija, tad šādu aicinājumu Izglītības un zinātnes ministram izteicis dienesta pārbaudes komisijas vadītājs Labklājības ministrijas Juridiskā departamenta juriskonsults Māris Knoks, jo visi auditorfirmas SIA "Deloitte Latvia" ziņojumā norādītie pārkāpumi par studiju programmu akreditāciju ir būtiski, kas tiešā veidā ietekmē vai var būtiski ietekmēt Eiropas Sociālā fonda projekta "Augstākās izglītības studiju programmu izvērtēšana un priekšlikumi kvalitātes paaugstināšanai" īstenošanu pēc būtības, kā arī tā kvalitāti.

Tiek uzskatīts, ka šo pārkāpumu esamība ir pietiekams pamats, lai atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem "Kārtība, kādā ziņo par Eiropas Savienības struktūrfondu un Kohēzijas fonda ieviešanā konstatētajām neatbilstībām, pieņem lēmumu par piešķirtā finansējuma izlietojumu un atgūst neatbilstošos izdevumus" un Finanšu ministrijas vadlīnijām par finanšu korekciju piemērošanu Eiropas Savienības fondu finansētajos projektos tiktu konstatēta būtiska ietekme uz projekta īstenošanu un projekta izmaksu attiecināmību un tiktu pieņemti attiecīgi lēmumi.

Tā kā VIAA un Sīkai nav atšķirīgs viedoklis par "Deloitte" ziņojumā norādīto faktu patieso esamību, bet gan par to juridisko un to ietekmes novērtēšanu, nav pamatots gala ziņojumā norādītais secinājums, ka ziņojums nav izmantojams kā informācijas avots par projektā esošajiem pārkāpumiem.

Pamatojoties uz Valsts pārvaldes iekārtas likumu, varētu uzlikt pienākumu VIAA kā sadarbības iestādei sadarbībā ar Sīku pārvērtēt šos ziņojumā norādītos pārkāpumus un to ietekmi uz izmaksu attiecināmību.

Tomēr konstatējot paviršu līdzšinējo VIAA un Sīkas darbību saistībā ar projekta īstenošanas kontroli, tiek rosināts sākt disciplinārlietas pret atbildīgajām personām. Disciplinārlietu pret Traidās rosināts sākt par nekvalitatīvu iestādes darba vadīšanu, bet pret Zondaku - par nekvalitatīvu projekta īstenošanas kontroli.

Disciplināru rosināts sākt arī pret Sīku par nekvalitatīvu iestādes darba vadīšanu laika periodā pēc ziņojuma saņemšanas, nenodrošinot pilnvērtīgu un kvalitatīvu VIAA darbības uzraudzību saistībā ar kontroles veikšanu par projekta īstenošanu.

Lai, atkārtoti veicot projekta īstenošanas kontroli, netiktu likti šķēršļi efektīvai kontroles veikšanai, rosināts izvērtēt iespēju uz disciplinārlietas izmeklēšanas laiku atstādināt no dienesta pienākumu veikšanas Traidās un Zondaku, vienlaikus atbilstoši finanšu līdzekļu lietderīgas izlietošanas principam izvērtējot iespēju šajā laikā uzticēt citu pienākumu veikšanu.

Jau ziņots, ka Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) konstatējusi neatbilstības augstākās izglītības studiju programmu izvērtēšanā, informēja izglītības un zinātnes ministra Vjačeslava Dombrovska (RP) biroja vadītāja Anna Kononova.

Pēc Kononovas teiktā, Dombrovskis ir uzdevis Valsts izglītības attīstības aģentūrai (VIAA) veikt papildu pārbaudes un sniegt paskaidrojumus par Eiropas Sociālā fonda (ESF) projekta "Augstākās izglītības studiju programmu izvērtēšana un priekšlikumi kvalitātes paaugstināšanai" kontroli un uzraudzību.

Ministrs ir uzdevis VIAA līdz 25.jūnijam veikt auditorfirmas "Deloitte" ziņojumā konstatēto faktu un norādīto pārkāpumu pārvērtēšanu, pārvērtējot katru norādīto faktu un pārkāpumu atsevišķi; veikt analīzi par ietekmi uz izmaksu attiecināmību no ES fondu līdzekļiem un iesniegt ziņojumu ar detalizētu informāciju par "Deloitte" ziņojumā konstatēto faktu un norādīto pārkāpumu pazīmju pārvērtēšanu un informāciju par to ietekmi uz izmaksu attiecināmību no ES fondu līdzekļiem.

Pēc šīs informācijas saņemšanas, līdz 30.jūnijam ministrs pieņems lēmumus par turpmākajiem soļiem sakarā ar iespējamajiem pārkāpumiem ESF projekta īstenošanā un ESF projekta kontrolē un uzraudzībā un par to, vai tiks ierosināta disciplinārlieta par iespējamo bezdarbību no atbildīgo amatpersonu puses.

Jau vēstīts, ka IZM tika sākta dienesta pārbaude, lai noskaidrotu atbildīgās amatpersonas saistībā ar pieļautajām nepilnībām AIP īstenotajā Eiropas Sociālā fonda projektā "Augstākās izglītības studiju programmu izvērtēšana un priekšlikumi kvalitātes paaugstināšanai".

Demisionējušais izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis paziņoja, ka projekta visos posmos konstatēti pārkāpumi un tādējādi projekta rezultāti nav pilnvērtīgi izmantojami akreditācijas procesā. Aizdomas par nepilnīgi veiktu darbu apstiprinot auditorfirmas SIA "Deloitte Latvia" veiktā audita rezultāti. Projekta rezultāti tiks daļēji izmantoti akreditācijas procesā.

Valdība martā uzklausīja un atbalstīja IZM piedāvāto rīcības scenāriju, ka projektā iegūtos rezultātus studiju virzienu akreditācijas vajadzībām Studiju akreditācijas komisija izmanto, tos atbilstoši izvērtējot un nepieciešamības gadījumā pieprasot papildu informāciju no augstskolām vai koledžām, ja tas nepieciešams atbilstoši Eiropas asociācijas kvalitātes nodrošināšanai augstākajā izglītībā izstrādātajām vadlīnijām "Standarti un vadlīnijas kvalitātes nodrošināšanai Eiropas augstākās izglītības telpā".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!