Konstitucionālo tiesību eksperts un Saeimas Juridiskā biroja vadītājs Gunārs Kusiņš uzskata, ka premjera amata kandidāta Valda Dombrovska (JL) vēlme pieprasīt visu koalīcijas deputātu parakstus par valdības deklarācijas un neatliekamo uzdevumu izpildi var būt pretrunā ar Saeimas deputāta statusu, kā arī Saeimas deputātu Ētikas kodeksu, kas nosaka, ka deputātiem nevar uzspiest balsojumu pretēji viņu gribai.
Kusiņš portālam "Delfi" uzsvēra - kamēr nav zināma vienošanās forma, ir apgrūtinoši spriest par tās saturu, tomēr sākotnējā informācija par šo ieceri liecina, ka šādas vienošanās varētu būt pretrunā ar deputāta statusu.

Kusiņš norādīja, ka ideja par dažādām vienošanām bijusi jau iepriekš. Piemēram, 6.Saeimas laikā, tomēr jau toreiz tā asi kritizēta, jo deputāts nevar balsot pretēji savai gribai. Arī Saeimas deputātu Ētikas kodekss nosaka, ka deputāts  nevar aizbildināties ar valdības pārstāvju, partiju vai citu personu spiedienu, lai attaisnotu balsojumu pret savu sirdsapziņu.

"Parakstīties deputāti, protams, var, bet no viņiem nevar pieprasīt atbildību par šo vienošanos izpildi," sacīja Kusiņš.

Savukārt Dombrovskis otrdien žurnālistiem otrdien atkārtoti uzsvēra, ka prasīs visu koalīcijas deputātu parakstus par valdības deklarācijas un neatliekamo uzdevumu izpildi. Viņš nevēlējās komentēt, ko darīs, ja kāds no koalīcijas deputātiem to nedarīs.Dombrovskis portālam "Delfi" sacīja, ka piedāvās politisko dokumentu un vēlas zem tā visu koalīcijas deputātu parakstus. Dokumentā būs gan valdības deklarācija, gan valdības neatliekamo darbu saraksts, kas paredzēs arī šī gada budžeta grozījumus.

Komentējot Kusiņa iebildumus, Dombrovskis norādīja, ka "deputāti, kuri uzskata savādāk, lai neparakstās", norādot, ka tad viņš redzēs, cik liels atbalsts būs piedāvātajiem budžeta grozījumiem.

TP frakcijas vadītājs Māris Kučinskis portālam "Delfi" savukārt skaidroja, ka, tikšot sagatavots atsevišķs dokuments, kuru deputātiem piedāvās parakstīt brīvprātīgi. "Tā nav tāda lieta, kuru kādam var piespiest izdarīt," sacīja Kučinskis, norādot, ka frakcijās par to tikšot daudz runāts, un deputāti tikšot aicināti tomēr parakstīt šo dokumentu.

ZZS frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis portālam "Delfi" sacīja, ka tas, vai ZZS deputāti parakstīs šo dokumentu būs atkarīgs no dokumenta formāta. "Visi apzinās mirkļa nozīmību, un tam [dokumentam] jābūt atbilstoši sagatavotam," pauda Brigmanis.

 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!