Valdības izveidotā Jaunatnes konsultatīvā padome konceptuāli vienojusies precizēt pašvaldību kompetenci jaunatnes politikā, nosakot, ka pašvaldībām turpmāk darbs ar jaunatni būtu jāplāno stratēģiski un jaunatnes politikas jautājumi jāiekļauj pašvaldības attīstības programmā, portālu "Delfi" informēja Izglītības un zinātnes ministrijā (IzM).

Vienlaikus pašvaldībām būs jānosaka atbildīgā institūcija darbam ar jaunatni, jāizveido jaunatnes konsultatīvā padome un jauniešu dome, kā arī jāsekmē jaunatnes organizāciju un jauniešu iniciatīvu grupu attīstība un darbība. Lai šīs idejas ieviestu praksē, plānots veikt grozījumus Jaunatnes likumā.

Jaunatnes konsultatīvā padome IzM tikās savā pirmajā sanāksmē, kurā izskatīja sagatavos grozījumus Jaunatnes likumā saskaņā ar Jaunatnes politikas pamatnostādnēs 2009.-2018.gadam identificētajām problēmām. Padome vienojās arī noteikt plānošanas reģionu lomu jaunatnes politikā, ko atzinīgi vērtēja klātesošie plānošanas reģionu pārstāvji, aicinot plānošanas reģionu kompetenci noteikt atsevišķā Jaunatnes likuma pantā. Līdz šim plānošanas reģioni tieši netika iesaistīti jaunatnes politikas izstrādes un īstenošanas procesā.

Padomē tika izskatīts jautājums par Eiropas Komisijas iniciēto Eiropas brīvprātīgā darba gadu, kas paredzēts 2011.gadā. Padomes locekļi uzsvēra nepieciešamību, plānojot šā gada aktivitātes Latvijā, sabalansēt informēšanas un publicitātes pasākumu skaitu ar praktisku atbalstu brīvprātīgā darba organizētājiem, īpaši jauniešu mērķa grupas iesaistīšanai brīvprātīgajā darbā. Padome pozitīvi novērtēja ideju organizēt vienotu skolēnu projektu nedēļu 2011.gadā saistībā ar brīvprātīgā darba praktizēšanu. Tā kā viens no jaunatnes politikas virzieniem ir jauniešu informētība un jauniešu informācijas sistēmu pilnveide, padome vienojās izveidot darba grupu, lai sagatavotu ieteikumus jaunatnes informācijas sistēmas pilnveidei.

Jaunatnes konsultatīvā padome ir padomdevēja institūcija ar mērķi izvērtēt situāciju jaunatnes politikas īstenošanā un sniegt ieteikumus Izglītības un zinātnes ministrijai (IZM), valsts pārvaldes un pašvaldību iestādēm, izstrādājot un īstenojot politiku un pasākumus, kuru mērķa grupa ir jaunieši vecumā no 13 līdz 25 gadiem. Padomē darbojas pārstāvji no Aizsardzības, Iekšlietu, Izglītības un zinātnes, Labklājības un Veselības ministrijām, Latvijas Pašvaldību savienības, Latvijas Jaunatnes padomes, Latvijas Studentu apvienības, Latvijas Skautu un gaidu centrālās organizācijas, Jaunatnes organizāciju apvienības "IMKA Latvija", biedrības "Jauniešu konsultācijas", Bērnu un jauniešu atbalsta biedrības "TEV", kā arī biedrības "Pirmie". Jaunatnes organizāciju pārstāvji veido pusi no Padomes locekļu skaita.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!