Sestdien Preiļos laukumā, kur padomju varas gados atradās Vladimira Ļeņina piemineklis, tika atklāts piemineklis "Siera dimants" un piemiņas zīme sešām populārākajām Latvijas siera šķirnēm - "Krievijas", "Rigamonta", "Šveices", "Dzintara", "Holandes" un "Čedera".
Atklājot pieminekli sieram, Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga atzīmēja, ka tas būs simbolisks apliecinājums tam svaram, kuru siers ieņem Preiļu ekonomiskajā dzīvē, un pierādījums Latvijas sieru daudzveidībai un izcilajai kvalitātei.

Prezidente pauda viedokli, ka piemineklis iepriecinās ne tikai pilsētas iedzīvotājus, bet piesaistīs arī tūristu interesi.

Vīķe-Freiberga pateicās AS "Preiļu siers" valdes priekšsēdētājam Jāzepam Šņepstam par finansiālu atbalstu pieminekļa tapšanā.

Pieminekļa atklāšana apstiprina, ka Preiļi ir Latvijas siera galvaspilsēta, teica zemkopības ministrs Mārtiņš Roze. Viņš uzsvēra, ka Preiļu siera ražotāju izcilie panākumi "nav nokrituši no gaisa", tie panākti pašu spēkiem un zināšanām.

Ja pirms gadiem četrdesmit Latvijā tika ražotas 12 siera šķirnes, tagad to jau ir vairāk nekā 50. Gadā Latvijas siera ražotāji saražo aptuveni 12 000 tonnu siera. Daļa no saražotās produkcijas tiek eksportēta uz Eiropas Savienību (ES).

Kā atzīmēja Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības valdes priekšsēdētājs Marģeris Rava, siera ražošanā Latvija spēj konkurēt ar citām Eiropas valstīm, bet atpaliek siera patēriņā. Latvijā vidēji viens iedzīvotājs gadā patērē 4-5 kilogramus siera, Francijā - 25 kilogramus siera.

Atbildot uz žurnālistu jautājumu, Valsts prezidente atzina, ka ir liela siera cienītāja, bet viņas dzīvesbiedrs Imants Freibergs, kurš daudzus gadus ir dzīvojis Francijā, bez siera nevarot iztikt nevienā ēdienreizē. Prezidente pauda prieku par Siera dienā Preiļos redzēto sieru dažādību, kuru viņa arī izgaršojusi. Prezidente uzskata, ka tiši šķirņu dažādība ļaus atrast savu tirgus nišu karam siera ražotājam.

Edgara Janemaņa veidoto pieminekli "Siera dimants" ik gadu no 1.maija līdz 30.septembrim izstādīs apskatei Raiņa bulvārī iepretim Preiļu rajona padomes ēkai. Mākslinieku veidot pieminekli un skulptūras sieram iedvesmojis bērnu zīmējumu konkurss, kas notika pērn Preiļos pirmajās Siera dienās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!