Foto: F64
Jau pagājušajā nedēļā konceptuāli apstiprinātajiem astoņiem valsts un pašvaldību uzņēmumiem, kuros atļauta prēmēšana, valdība otrdien pieskaitīja arī koncerna "Latvijas Dzelceļš" (LDz) uzņēmumus, visus "Latvenergo" koncerna uzņēmumus, kā arī Rīgas pašvaldības uzņēmumu "Rīgas ūdens" un Latvijas pastu (LP).

Līdz ar to prēmēšana kopumā būs atļauta 16 valsts un pašvaldības uzņēmumos: LDz un "Latvenergo" koncernu uzņēmumos, RŪ, LP, VAS "Latvijas valsts meži", VAS "Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs", VAS "Starptautiskā lidosta "Rīga"", AS "Latvijas autoceļu uzturētājs", VAS "Latvijas gaisa satiksme", kā arī SIA "Getliņi Eko".

Sarakstā iekļautie uzņēmumi drīkstēs prēmēt un citādi materiāli stimulēt darbiniekus, arī neizpildot valdības noteiktos kritērijus, kas nosaka, ka kapitālsabiedrībām nedrīkst būt nodokļu parādi valsts un pašvaldību budžetam, kapitālsabiedrībai jākonkurē vietējā vai starptautiskajā tirgū, tā nesaņem dotāciju no valsts vai pašvaldību budžeta pamatfunkciju veikšanai, uzņēmums nedrīkst strādāt ar zaudējumiem iepriekšējā pārskata gadā vai arī zaudējumi bijuši iepriekš plānoti un nav radušies valdes prettiesiskas darbības vai bezdarbības dēļ.

Tomēr valdība otrdien nolēma atteikties pagājušajā nedēļā atbalstītā kritērija, ka uzņēmuma paša kapitāla rentabilitātei ir jābūt lielākai par 4%. Ministri no šī lēmuma atteicās, nolemjot, ka labāk, lai uzņēmumi gūtos ienākumus novirza attīstībai, tādejādi tieši palielinot rentabilitāti.

Valdība noteica, ka koncernu gadījumā kritērijiem ir jāizpildās attiecībā uz visu koncernu kopumā, nevis atsevišķiem tā sastāvā esošajiem uzņēmumiem.

Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) ģenerāldirektore Elīna Egle žurnālistiem atzina, ka valdības lēmums ir ļoti racionāls un par to bija iestājušās arī arodbiedrības. Arī otrdien valdības sēdē arodbiedrības atkārtoti uzskaitīja argumentus, kādēļ prēmēšanai jānotiek arī valsts un pašvaldību uzņēmumos – tā palielina darbinieku motivāciju un sekmē viņu palikšanu Latvijā, nevis emigrēšanu.

Vienīgo iebildi pret prēmiju atļaušanu valsts un pašvaldību uzņēmumos izteica aizsardzības ministrs Imants Lieģis (PS), norādot, ka nevar atbalstīt šādu soli, jo arī karavīriem algas esot "nogrieztas" par 20 un pat 40% un arī viņiem var zust motivācija strādāt, taču prēmijas valsts pārvaldē ir aizliegtas.

Par to, kuros valsts un pašvaldību uzņēmumos atļaut prēmēšanu, valdība diskutē jau vairākas nedēļas. Sākotnēji valdības komitejā tika atbalstīts visai plašs uzņēmumu saraksts, kuros prēmēšana iespējama, arī neizpildot valdības noteiktos stingros kritērijus, bet pirms nedēļas ministri konceptuāli noteica, ka prēmijas, naudas balvas un pabalstus izmaksāt un darbiniekus materiāli stimulēt drīkst astoņi uzņēmumi - VAS "Latvijas valsts meži", VAS "Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs", VAS "Starptautiskā lidosta "Rīga"", AS "Latvijas autoceļu uzturētājs", VAS "Latvijas gaisa satiksme", kā arī divi LDz meitas uzņēmumi SIA "LDZ Cargo" un SIA "LDZ ritošā sastāva serviss" un SIA "Getliņi Eko".

Savukārt vēl pirms nedēļas valdība atbalstīja stingrus kritērijus, kādi jāizpilda valsts un pašvaldību uzņēmumiem, kuri vēlas prēmēt darbiniekus 2010. un 2011. gadā.

Valdība iepriekš atbalstīja arī noteikumu projektu, kas paredz prēmiju izmaksu valsts un pašvaldību kapitālsabiedrību darbiniekiem. Proti, ne vairāk kā 20% no kapitālsabiedrības atalgojuma fonda prēmijās un naudas balvās varēs izmaksāt, ja tāpat kā attiecībā uz valdes locekļiem un valdes priekšsēdētāju, būs ievēroti tie paši kritēriji: nav nodokļu parādu valsts vai pašvaldību budžetam, uzņēmums strādā ar peļņu vai arī zaudējumi ir plānoti, lai īstenotu kapitālsabiedrības attīstības programmu un citi nosacījumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!