Foto: LETA

Ministru prezidenta amata kandidātu "Vienotība" nosauks līdz Valsts prezidenta Andra Bērziņa noteiktajam termiņam, 7.janvārim, bet, visticamāk, tas notiks tikai janvārī, šodien žurnālistiem sacīja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V).

"Vienotība" un Reformu partija (RP) ir vienojušās koordinēt premjera amata kandidāta izvēli.

Demisionējušais premjers šodien izvairījās sniegt skaidru atbildi uz jautājumu, vai premjera amata kandidāts varētu tikt virzīts no RP. Gan RP valdes loceklis Edgars Rinkēvičs, kurš līdz ar RP un "Vienotības" tuvināšanos tiek nosaukts kā itin reāls premjera amata kandidāts, gan Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (V) žurnālistiem norādīja, ka šodien premjera vārds netiks nosaukts. Politiķi arī atteicās komentēta bezpartejiskās, bet "Vienotības" virzītās zemkopības ministres Laimdotas Straujumas iespējamo piedāvāšanu Ministru prezidenta amatam.

"Vienotības" un RP līderi šodien paziņoja par kopīgu sadarbību 12.Saeimas vēlēšanās.

Bērziņš bija izteicis cerību, ka premjera amata kandidātu būtu labi nosaukt pirms Ziemassvētkiem, tomēr tas nenotika.

Līdzšinējais premjerministrs Valdis Dombrovskis (V) 27.novembrī paziņoja par atkāpšanos no amata, uzņemoties atbildību par traģēdiju Zolitūdē, kurā, iebrūkot lielveikala "Maxima" jumtam, gāja bojā 54 cilvēki.

Pēc demisijas ir notikušas vairākas politisko konsultāciju kārtas, "Vienotība" divas reizes ir piedāvājusi premjera amata kandidātus, taču abas reizes Bērziņš tos noraidījis. Prezidents ir paziņojis, ka no partijām vienošanos par kādu kandidātu gaidīs līdz 7.janvārim, bet, ja vienošanās nebūs sasniegta, pēc tam piedāvās savu kandidātu premjera amatam, kas, pēc Saeimas priekšsēdētājas Solvitas Āboltiņas teiktā, esot Latvijas pastāvīgais pārstāvis NATO Māris Riekstiņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!