Foto: LETA

Demisionējušā premjera Valda Dombrovska partija "Vienotība" un tās partnere Reformu partija (RP) neoficiālās sarunās vienojušās par ministru prezidenta amata kandidāti virzīt zemkopības ministri Laimdotu Straujumu, liecina LTV raidījuma "Panorāma" rīcībā esošā informācija.

Vienošanās paredzot arī to, ka "Vienotības" pārziņā paliek Aizsardzības ministrija, Finanšu, Veselības, kā arī Tieslietu un Izglītības un zinātnes ministrijas. Savukārt RP saglabā Ārlietu ministriju un Iekšlietu ministriju.

Raidījuma rīcībā esošā informācija liecina, ka Nacionālā apvienība papildus Kultūras ministrijai varētu uzņemties atbildību arī par Ekonomikas ministriju. Zaļo un zemnieku savienībai varētu tikt Zemkopības, Labklājības, kā arī Vides aizsardzības un attīstības ministrija.

Savukārt Satiksmes ministrija nonāktu tā saucamo "olšteiniešu" jeb savulaik no Reformu partijas aizgājušo deputātu pārziņā.

Aģentūra LETA noskaidroja, svētdien pulksten 17 ir sasaukta "Vienotības" valdes sēde. "Vienotības" valdes priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa ar savas padomnieces Gitas Valtenbergas starpniecību aģentūrai LETA norādīja, ka tik svarīgos jautājumos gala lēmumu pieņem "Vienotības" valde, tāpēc līdz sēdes norises beigām no Āboltiņas nekādu komentāru nebūšot.

RP valdes priekšsēdētājs Edmunds Demiters aģentūrai LETA gan noliedza, ka būtu panākta vienošanās par Straujumas kandidatūru premjera amatam. Gadījumā, ja "Vienotība" izvirzīs Straujumas kandidatūru, par šī lēmuma atbalstīšanu RP lems pirmdien, 6.janvārī, gaidāmajā frakcijas sēdē, norādīja Demiters.

Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis uzskata, ka "Vienotība" kopā ar RP pašlaik maldās "trijās priedēs" - starp Straujumu, Āboltiņu un ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču (RP). Taču mežs nav tik liels, lai netiktu pieņemts lēmums, līdz ar to jāgaida pirmdiena, kad tiek pieļauta šī lēmuma paziņošana, aģentūrai LETA sacīja Brigmanis, kurš iepriekš samērā pozitīvi izteicies par Straujumas kandidatūru.

Neatkarīgo deputātu līderis Klāvs Olšteins aģentūrai LETA norādīja, ka Straujuma būtu piemērota, lai atlikušajos desmit mēnešos veiktu Ministru prezidentes pienākumus. Taču viņš nevēloties steigties notikumiem par priekšu, jo vispirms jāzina, vai pirmdien notiks viņas oficiāla izvirzīšana.

Tikmēr pati Straujuma aģentūrai LETA atturējās paust jebkādus komentārus par viņas iespējamo virzīšanu premjera amatam, iekams netiks pieņemti oficiāli lēmumi.

Jau vēstīts, ka Dombrovskis 27.novembrī, pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu, paziņoja, ka atkāpjas no amata. Premjers šo lēmumu pamatoja ar politiskās atbildības uzņemšanos par Zolitūdes traģēdiju, kurā, sagrūstot veikala "Maxima" jumtam, dzīvības zaudēja 54 cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!