Foto: F64
"Vienotības" vadītājai Solvitai Āboltiņai šobrīd ir pārāk zems reitings, lai viņa kļūtu par premjeru, taču, ja viņa spēs pārliecināt Zaļo un zemnieku savienību (ZZS) un citus deputātus par pretējo, tad viņas amata kandidatūra varētu arī gūt atbalstu, intervijā Latvijas Radio sacīja Aivars Lembergs.

Tiesa gan no pienākumiem atstādinātais Ventspils mērs neprecīzēja, kas tieši Āboltiņai būtu jāpiedāvā, lai ZZS varētu viņas kandidatūru atbalstīt. "Tas viņai jāizdomā pašai," sacīja Lembergs.

Tāpat Lembergs intervijā sacīja, ka teju pirms diviem gadiem Āboltiņai bijusi simts procentu iespēja kļūt par premjeri, bet viņa atteikusies.

"Kādreiz tā notiek - bija iespēja un tu viņu neizmanto, un tad, kad to gribi, var izrādīties, ka iespēja vairs nav. Šajā laikā politiskais process attiecībā uz Āboltiņu nav bijis saudzīgs, tas bijis diezgan nežēlīgs un vainagojies ar viduvējiem rezultātiem vēlēšanās."

Jau vēstīts, ka Ministru prezidente Laimdota Straujuma ("Vienotība") pirmdienas rītā pēc tikšanās ar prezidentu paziņoja par atkāpšanos no amata. Līdz ar to krīt arī pašreizējā valdība.

Preses konferencē pēc demisijas paziņošanas Straujuma norādīja, ka viņa par savu pēcteci premjera amatā redz iekšlietu ministru un partijas biedru Rihardu Kozlovski, pret to neiebilstu arī koalīcijas partneri.

Savukārt Āboltiņa pirmdien, atbildot uz žurnālistu jautājumiem un komentējot par demisiju paziņojušās Straujumas sacīto, ka viņa kā nākamo premjeru redz Kozlovski, uzsvēra, ka "mēs nedzīvojam monarhijā, kur karaļi nosauc savus pēctečus".

Vienlaikus Āboltiņa paziņoja, ka "Vienotība" ir gatava uzņemties nākamās valdības veidošanu, kā arī pieļāva iespēju, ka koalīcija varētu tikt paplašināta ar kādu no opozīcijas partijām, izvairoties minēt konkrētu partiju.

Valsts prezidents Raimonds Vējonis ceturtdien sāks sarunas ar Saeimā pārstāvētajām partijām par nākamo valdību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!