Laikraksta "Neatkarīgā Rīta Avīze" (NRA) galvenais redaktors Aldis Bērziņš šodienas laikrakstā publicējis ierakstu no telefonsarunas ar premjera Andra Bērziņa preses sekretāru Arni Lapiņu, kurā pēdējais raksturo attiecības ar laikrakstu, kā “sūdīgāk vairs nevar būt”
NRA raksta, ka Lapiņš laikraksta galveno redaktoru esot brīdinājis, ka atņems valdības akreditāciju vienai no NRA žurnālistēm, kura, pēc viņa domām, neprecīzi atspoguļoja premjera viedokli par PVAS "Latvijas kuģniecība" privatizāciju. Par akreditācijas atņemšanu Lapiņš esot brīdinājis vakar. NRA šodien publicējusi arī šīs telefonsarunas ieraksta atšifrējumu.

Savukārt aģentūrā LETA Lapiņš uzsvēris, ka no sarunas esot atspoguļota tikai viena daļa, kas bijusi vairāk personiska rakstura nekā pārējā saruna. Lapiņš skaidroja, ka saruna ar NRA galveno redaktoru sākumā bijusi par amatpersonu viedokļu atspoguļošanu, bet vēlāk tā bijusi vairāk personiska. Premjera preses sekretārs, kuru NRA vaino preses brīvības ierobežošanā, uzskata, ka NRA reportiere sagrozījusi amatpersonas pausto viedokli un šādos gadījumos būtu jāatvainojas.

"Sagrozīt faktus ir žurnālista nāves grēks," sacīja Lapiņš, piebilstot, ka turpmāk sarunā ar NRA žurnālistiem viņam būs jāieraksta sarunas. Lapiņš izteica nožēlu, ka "avīze, kas nespēj pelnīt un profesionāli strādāt un īpašniekiem nes vienīgi zaudējumus, mēģina visu kompensēt ar vienu politisko un ekonomisko interešu demonstrēšanu".

Savukārt NRA galvenais redaktors aģentūrai skaidroja, ka viņš sācis ierakstīt sarunu, jo Lapiņš uz aizrādījumu, ka viņš mēģina izmantot savu stāvokli, sacījis: "Vai tad tu nesaproti, kādā valstī mēs dzīvojam?". Pēc redaktora domām, Lapiņš tik ļoti cenšas aizstāvēt premjeru, ka jauc lietas, jo pretenzijas preses sekretāram ir pret vienu žurnālisti, bet akreditāciju viņš gribot atņemt citai.

Bērziņš pauda satraukumu, ka premjera preses sekretārs, kura uzdevums ir informēt sabiedrību un kurš tiek algots par valsts līdzekļiem, nodarbojoties ar sava priekšnieka tēla spodrināšanu.

Lapiņš uz NRA redakciju zvanot sistemātiski, paužot dažādas pretenzijas pret laikraksta publikācijām un draudot nesniegt informāciju. Kā uzskata Bērziņš, normālā valstī par šādu iejaukšanos būtu jāzaudē savs amats.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!