Ministru prezidents Aigars Kalvītis aicina Latvijas Saeimu veikt ES Konstitucionālā līguma ratifikāciju jau šo ceturtdien, teikts premjera izplatītajā paziņojumā sakarā ar Francijas negatīvo balsojumu par šo līgumu.
Kalvītis uzskata, ka Francijā notikušajā referendumā franču tauta ir izdarījusi savu izvēli attiecībā uz Eiropas Savienības Konstitūciju, un Latvijas valdība respektē šī referenduma rezultātus. Tomēr Kalvītis vienlaikus norāda: Latvija uzskata, ka aizsāktās ES Konstitucionālā līguma ratifikācijas procedūras visās Eiropas Savienības dalībvalstīs ir jāturpina, tai skaitā arī Latvijā.

Kalvīša uzskatam pievienojas arī Latvijas ārlietu ministrs Artis Pabriks, kurš norāda, ka Francijas "nē" Eiropas konstitucionālajam līgumam nedrīkst kavēt Latvijas virzību uz priekšu. Francūžu skepsi lielā mērā noteikušas iekšpolitiskās problēmas, nevis stipras un vienotas Eiropas ideja, uzskata Pabriks.

“Es aicinu Latvijas parlamentāriešus veikt gudru un tālredzīgu izvēli, un šonedēļ pateikt "jā" ietekmīgai Latvijai un spēcīgai Eiropai, un Saeimā ratificēt Eiropas Konstitūcijas līgumu. Līgums ir izdevīgs Latvijai un atbilst mūsu nacionālajām interesēm,” Saeimu aicina Pabriks.

“Pēdējā pusgada laikā esmu bijis Liepājā, Ventspilī, Jelgavā, Talsos, Bauskā, Valmierā un Limbažos un skaidrojis mūsu iedzīvotājiem Eiropas konstitucionālā līguma jēgu un būtību. Līgums vienkāršo ES un padara to tuvāku un saprotamāku pašiem eiropiešiem, tas padara efektīvāku lēmumu pieņemšanu un piešķir mazām valstīm lielāku ietekmi. Vienotas Eiropas mērķis 50 gadus ir kalpojis kā eiropiešu labklājības "motors" un, neskatoties uz dažādiem izaicinājumiem, ar ko dalībvalstīm laiku pa laikam bijis jāsastopas, tie ir pārvarēti un ES turpinājusi savu attīstības ceļu,” ir pārliecināts ministrs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!