Foto: LETA
Trešdien Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) Strasbūrā uzstāsies lielākās Eiropas Parlamenta politiskās grupas ("Eiropas Tautas partija") sanāksmē, viņš plāno uzsvērt Latvijas prioritātes ES daudzgadu budžetā – panākt Latvijas izaugsmei nepieciešamo kohēzijas finansējuma apjomu un vienlīdzīgus konkurences nosacījumus Latvijas lauksaimniekiem kopējā Eiropas tirgū, informēja Valsts kancelejas Komunikācijas departamentā.

Latvijas būtiskākās prioritātes ES daudzgadu budžetam 2014.-2020. gadam ir pietiekams atbalsts Latvijas izaugsmei un reģionālo atšķirību samazināšanai, nodrošinot atbilstošu ES kohēzijas politikas finansējumu, un vienlīdzīgu konkurences apstākļu panākšana Latvijas lauksaimniekiem, nodrošinot taisnīgus tiešmaksājumus.

Kohēzijas politikas finansējums vismaz līdzšinējā apjomā ir būtisks Latvijas un pārējo Baltijas valstu dzīves līmeņa tuvināšanai pārējām ES dalībvalstīm, kā arī nozīmīgs faktors infrastruktūras attīstībai. Tādēļ Latvijas ekonomikas izaugsmei nepieciešams nodrošināt, lai kohēzijas finansējums netiek samazināts.

Savukārt, kopējās lauksaimniecības politikas ietvaros tiešmaksājumi Latvijas un pārējo Baltijas valstu lauksaimniekiem jānosaka vismaz 80% apmērā no ES vidējā līmeņa, tādējādi nepieļaujot situāciju, ka tiešmaksājumu līmenis Baltijas valstīm ir mazāks kā citur Eiropas Savienībā. Tādēļ sanāksmē premjers aicinās stiprināt ES godīgas konkurences principu un vienoties par tādu tiešmaksājumu sistēmu, kas nodrošinās vienlīdzīgu konkurenci un ilgtspējīgu lauksaimniecību visās dalībvalstīs un ES kopumā.

Arī Baltijas lauksaimnieku organizācijas pauž nožēlu par Eiropas Komisijas 2011.gada oktobra priekšlikumiem un pieprasa novērst lielās atšķirības tiešmaksājumos.

Latvijai arī ir būtiski, lai tiktu paredzēti labvēlīgi nosacījumi Latviju interesējošo projektu īstenošanai Eiropas Infrastruktūras savienošanas instrumenta (Connecting Europe Facility) ietvaros. Latvija vēlas panākt pēc iespējas līdzsvarotāku visu ES dalībvalstu dalību programmas pētniecību un attīstību "Horizonts 2020" izmantošanā.

Vizītes laikā Dombrovskis tiksies ar Eiropas Parlamenta deputātiem kohēzijas un budžeta jautājumos, plānota tikšanās ar Eiropas Padomes ģenerālsekretāru un Eiropas Cilvēktiesību tiesas priekšsēdētāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!